Munkar med vanilj- och citronkräm
09 jan, 2020
AvRedaktionen
Munkar är en sann efterrättsklassiker! Dessa munkar med vanilj-citronkräm är söta, krämiga och riktigt goda.
Annons
12-15 munkar
Du behöver:
1,2 dl mellanmjölk
1 msk torrjäst
7 dl (420 g) vetemjöl
½ dl rörsocker
1 tsk salt
3 ägg
100 g smör, rumsvarmt
1–1 ½ liter olja till fritering
2 ½ dl strösocker
Fyllning:
1 vaniljstång
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl standardmjölk
4 äggulor
1 dl strösocker
5 ½ msk (45 g) Maizena
1 ekologisk citron
Gör fyllningen så här:
- Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången.
- Mät upp grädde och mjölk i en kastrull.
- Lägg ner vaniljfrön och -stång och värm under omrörning upp till kokpunkten.
- Låt sjuda på låg värme, rör ofta.
- Vispa upp äggulor och socker i en skål.
- Vispa till en tjock massa och vispa sedan ner Maizena.
- Rör ner lite av den varma gräddmjölken i äggblandningen och slå därefter över hela äggblandningen i kastrullen.
- Värm på svag värme tills krämen tjocknar.
- Ta från värmen och låt kallna helt.
- Ta upp vaniljstången och slå upp krämen i en skål.
- Riv citronskalet mycket fint och vänd ner i den kalla krämen.
- Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
Gör munkarna så här:
- Värm mjölken ljummen.
- Häll upp i en bunke och rör ut jästen i mjölken.
- Låt stå och dra i 5 minuter.
- Mät upp mjöl, rörsocker och salt i en skål och blanda.
- Tillsätt långsamt mjölken under omrörning.
- Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt omrörning.
- Arbeta till en väl sammanhållen deg, den ska bli till en glansig och fast bulle.
- Tillsätt smör, ca 1 msk i taget, medan du arbetar degen. Fortsätt tills allt smör är inarbetat.
- Arbeta degen elastisk och smidig.
- Täck skålen med en ren bakduk och låt jäsa på varm och torr plats i ca 1 timme, tills degen fördubblats i storlek.
- Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt ut luften.
- Lägg tillbaka i skålen. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet över natt.
- Slå upp degen på på mjölat bakbord och kavla ut till 1 ½ cm tjocklek.
- Tryck ut rundlar om 7–8 cm i diameter.
- Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Täck med en ren bakduk och låt degen jäsa på varm och torr plats i 30 minuter.
- Värm upp oljan i en fritös eller kastrull med riktigt höga kanter. Värm till 180°.
- Häll upp strösocker i en djup tallrik vid sidan.
- Lägg försiktigt ner 3 munkar i den heta oljan.
- Fritera 1 minut, vänd och fritera i ytterligare 1 minut.
- Ta upp och rulla munkarna i socker omedelbart.
- Gör likadant med alla munkar.
- Fyll en spritspåse med kräm och sätt på en tyll.
- Tryck ett hål i sidan på varje munk och spruta in lite kräm.
Av: Cecilia Fahlström
Foto: Stine Christiansen
Annons