Fikon- och plommonkaka
1 stor eller 4 små
Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl
Du behöver:
4 fikon (vardera i 4 klyftor)
4 plommon (vardera i 4 klyftor)
1 dl sött dessertvin
smör till formarna
lite mjöl (till utkavling)
1 sats mördeg (ca 250 g)
20 g rumstempererat smör
50 g florsocker (knappt 1 dl)
2 ägg (gulor och vitor separerade)
1/2 citron (rivet skal)
1 tsk vaniljsocker
100 g ricotta
1 stor msk honung
1 stor msk fikon- eller plommonmarmelad
1 msk vatten
2 dl vispad grädde
1 dl crème fraiche
1 msk florsocker
Gör så här:
Börja med att lägga den delade frukten i en skål med dessertvinet. Ställ åt sidan. Smörj formen/formarna (med löstagbar botten) med lite smör. Strö en ren yta med lite mjöl och kavla ut mördegen tills den blir cirka 3 mm tjock. Klä formen/formarna med degen och pricka botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 180°. Grädda formen/formarna i cirka 15–20 minuter tills de fått färg. Blanda 20 g smör med florsockret och vispa i äggulorna, citronskal, vaniljsocker och ricotta. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum och vänd försiktigt ner i ricottablandningen. Lägg drygt 1 matsked smet i varje form, eller cirka 4 msk till den stora, och pressa ner hälften av den delade frukten. Fördela resten av blandningen och toppa med resterande frukt. Smält honungen med sylten och 1 msk vatten på låg värme och pensla på den översta frukten. Baka i ugnen i cirka 5 minuter och pensla sedan ännu en gång. Sätt in i ugnen igen, ca 8–12 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun. Blanda den vispade grädden med crème fraiche och florsocker. Servera med en klick ovanpå den varma kakan. Toppa gärna med lite extra rivet citronskal.
Recept: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull