Fikontårta med honungskräm
8 personer
Tid: 1 timme och 15 minuter
Den här fikondrömmen är allra godast om den serveras med en gång när den är färdig. Men det brukar inte vara något problem…
Till skalet:
4 dl vetemjöl
100 g mandel (malen eller finhackad)
1 dl florsocker
200 g smör
1 nypa salt
1 äggula
Fyllning:
450 g mascarpone (italiensk färskost)
2 1/2 dl kesella
2 citroner, rivet skal och saft
4 msk flytande honung
Garnering: flytande honung, 8–10 färska fikon, florsocker
Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, mandlar, florsocker, smör och salt i matberedaren. Använd inte mixerkniven utan degbladet. Eller blanda i en bunke med trägaffel. Blandningen ska få samma konsistens som grova brödsmulor. Vispa äggulan med lite vatten och rör hastigt ihop med degen. Slå om plastfolie över bunken och låt stå i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en bakform (23 cm i diameter med en löstagbar botten) med bakpapper. Pressa degen i formen med fingrarna. Stick några hål i botten med en gaffel. Låt degen kallna i frysen i 10 minuter.
Kör pajskalet i 15–20 minuter i ugnen. Låt skalet kallna i formen, ta därefter försiktigt ut det.
Rör mascarponen smidig med en träslev och blanda i kesella, skal och saft av citron samt honung. Ställ i kylen och låt stelna något (cirka 15 minuter – krämen ska inte stelna helt).
Skölj fikonen och skär ett kryss i varje. Häll krämen i det kalla tårtskalet, ringla över lite honung och ställ i fikonen. Pudra över florsocker och servera.