Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fikontårta med honungskräm

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 personer

Tid: 1 timme och 15 minuter

Den här fikondrömmen är allra godast om den serveras med en gång när den är färdig. Men det brukar inte vara något problem…

Till skalet:

4 dl vetemjöl

100 g mandel (malen eller finhackad)

1 dl florsocker

200 g smör

1 nypa salt

1 äggula

Fyllning:

450 g mascarpone (italiensk färskost)

2 1/2 dl kesella

2 citroner, rivet skal och saft

4 msk flytande honung

Garnering: flytande honung, 8–10 färska fikon, florsocker

Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, mandlar, florsocker, smör och salt i matberedaren. Använd inte mixerkniven utan degbladet. Eller blanda i en bunke med trägaffel. Blandningen ska få samma konsistens som grova brödsmulor. Vispa äggulan med lite vatten och rör hastigt ihop med degen. Slå om plastfolie över bunken och låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Annons

Kavla ut degen och klä en bakform (23 cm i diameter med en löstagbar botten) med bakpapper. Pressa degen i formen med fingrarna. Stick några hål i botten med en gaffel. Låt degen kallna i frysen i 10 minuter.

Kör pajskalet i 15–20 minuter i ugnen. Låt skalet kallna i formen, ta därefter försiktigt ut det.

Rör mascarponen smidig med en träslev och blanda i kesella, skal och saft av citron samt honung. Ställ i kylen och låt stelna något (cirka 15 minuter – krämen ska inte stelna helt).

Skölj fikonen och skär ett kryss i varje. Häll krämen i det kalla tårtskalet, ringla över lite honung och ställ i fikonen. Pudra över florsocker och servera.

Annons