Filodegsinbakad lax med cream cheese och spenat
4 personer
Du behöver:
4 laxfiléer
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
olja, till stekning
250 g babyspenat
250 g naturell cream cheese
salt
färskmald svartpeppar
25 g smör
1 paket filodeg
1 ägg, till pensling
Gör så här:
Ta bort skinnet från laxen, om det inte redan är gjort. Skala schalottenlök och vitlök och finhacka. Kärna ur chilin, finhacka. Stek lök, vitlök och chili i olja i en stekpanna tills löken blivit genomskinlig, men inte fått färg. Skölj spenat och låt steka med några minuter tills den mjuknat. Häll över i en sil och låt vätskan rinna av. Häll tillbaka i pannan och tillsätt cream cheese, smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Lägg ut filodegsarken på bakplåtspapper och pensla ett ark med smält smör. Lägg på ett lager filodeg på den. Lägg på laxen tillsammans med en fjärdedel av spenatblandningen längst ner på arket och rulla ihop den som en vårrulle. Gör likadant med de tre övriga laxfiléerna. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 20-25 minuter tills de är gyllene. Servera genast.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth