Filodegskorgar med räkor och citronmajonnäs
27 maj, 2019
AvRedaktionen
Smått, smakrikt och frasigt. Filodegskorgar med räkor och citronmajonnäs är utmärkta som små tilltugg eller som en smarrig komponent i buffén!
Annons
Spröda läckerheter med pigg fyllning, en utmärkt start på en middag eller perfekta på en buffé!
8 personer
Filodegskorgar:
25 g smör
4 filodegsark
Citronmajonnäs:
1 citron, finrivet skal och sasft
100 g majonnäs
1 msk finhackad dill
Salt och nymalen svartpeppar
Räkfyllning:
1 knippe grön sparris
300 g skalade räkor
1 hjärtsallatshuvud
Till servering:
Färsk körvel
Färsk dill
Gör filodegskorgarna så här:
- Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en liten kastrull.
- Skär filodegsarken i 8 lika stora fyrkanter, totalt 32 st. Pensla alla med smält smör.
- Lägg 4 filodegsfyrkanter ovanpå varandra så de bildar en stjärna. Gör likadant med resten av arken så du får 8 filodegsstjärnor.
- Pensla ett muffinsbleck med smör och tryck försiktigt ner filodegsstjärnorna i var sin form.
- Grädda dem i ugnen i cirka 10 minuter tills de är spröda.
- Låt svalna, ta ur formen och lägg på galler.
Gör räkfyllningen så här:
- Skölj sparrisen och bryt loss den nedre träiga delen.
- Skala dem i långa tunna strimlor med en potatisskalare och lägg i skål med isvatten i 15 minuter så de blir krispiga och krullar ihop sig.
Gör citronmajonnäs så här:
- Skölj citronen och finriv skalet. Halvera citronen och pressa ur saften.
- Rör ihop citronskal, dill och majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skölj och strimla salladen.
- Fyll korgarna med sallad, räkor och sparris.
- Toppa med citronmajonnäs och strö över körvel och dill.
Av: Gitte Heidi Rasmussen, Julie Hey
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
Annons