Filodegspaj med tre sorters svamp
6 portioner
Du behöver:
5 ark filodeg, färsk eller fryst tinad
50 g smör
2 schalottenlökar
150 g portabellosvamp
200 g shiitake
150 g ostronskivling
1 handfull färsk timjan
Salt och svartpeppar
1 dl vispgrädde
200 g crème fraiche
2 ägg
Garnering:
½ dl pinjenötter
Timjan
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Rulla ut filodegen, lägg en fuktig kökshandduk över.
3. Smält smöret.
4. Klä en form 30 x 40 cm, med ett lager filodeg, pensla smör över, bygg på och gör likadant lager för lager.
5. Hacka löken och rensa svampen.
6. Fräs lök och svamp i smör. Krydda med timjan, salt och peppar.
7. Fördela lök- och svampfräset på filodegen.
8. Rör ihop grädde, crème fraiche och ägg och krydda med salt och peppar.
9. Häll blandningen över svampen.
10. Strö pinjenötter och lite timjan över och grädda i ugnen i 35–40 minuter.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Festlig meny med bakad ricotta, svamppasta och chokladdessert