Filokorgar med äppelkaksfyllning
05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Fyll dessa frasiga filokorgar med en äppelkaksfyllning som görs med kardemumma och mandelmassa – wow-faktor garanterad!
Annons
Filokorgar med äppelkaksfyllning
Äpple, kardemumma och mandel blir en utmärkt smakkombo i de här frasiga korgarna.
Annons
4 portioner
Du behöver:
2 ark filodeg
Smält smör till pensling
2 äpplen
75 g strösocker
½ dl riven mandelmassa
1 tsk mald kardemumma
25 g mandelspån
Lite florsocker att strö över
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Halvera de två arken filodeg, lägg dem ovanpå varandra och skär dem i 4 lika stora bitar, så att du får 4 högar med 4 lager som passar 4 små pajformar, 8–10 cm i diameter. Pensla det översta lagret med smör och lägg försiktigt varje deghög i en pajform.
- Skölj äpplena och skär dem i mycket tunna klyftor. Vänd dem i en blandning av socker, riven mandelmassa och kardemumma. Fördela dem i korgarna. Strö över mandelspån. Grädda flarnen mitt i ugnen tills de är gyllene och krispiga, i ca 15 minuter.
- Pudra med florsocker vid servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons