Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Filokorgar med äppel­kaksfyllning

05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på filokorgar med äppelkaksfyllning
Betina Hastoft
Fyll dessa frasiga filokorgar med en äppelkaksfyllning som görs med kardemumma och mandelmassa – wow-faktor garanterad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Klassiska desserter – med en twistBrand logo
Klassiska desserter – med en twist

Filokorgar med äppel­kaksfyllning

Äpple, kardemumma och mandel blir en utmärkt smakkombo i de här frasiga korgarna.

Filokorgar med äppelkaksfyllning är en imponerande vacker efterrätt
Betina Hastoft
Annons

4 portioner

Du behöver:

2 ark filodeg
Smält smör till pensling
2 äpplen
75 g strösocker
½ dl riven mandelmassa
1 tsk mald kardemumma
25 g mandelspån
Lite florsocker att strö över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Halvera de två arken filodeg, lägg dem ovanpå varandra och skär dem i 4 lika stora bitar, så att du får 4 högar med 4 lager som passar 4 små pajformar, 8–10 cm i diameter. Pensla det översta lagret med smör och lägg försiktigt varje deghög i en pajform.
  2. Skölj äpplena och skär dem i mycket tunna klyftor. Vänd dem i en blandning av socker, riven mandelmassa och kardemumma. Fördela dem i korgarna. Strö över mandelspån. Grädda flarnen mitt i ugnen tills de är gyllene och krispiga, i ca 15 minuter.
  3. Pudra med florsocker vid servering.

Foto: Betina Hastoft

Annons