Tre sorters kakor: Finska pinnar, Schackrutor och Syltkakor
Baka tre sorters kakor utav en sats deg! Enkelt och smart sätt för trippel njutning!
Finska pinnar, Schackrutor och Syltkakor
(ca 100 st totalt)
Grunddeg:
300 g vetemjöl (ca 5 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
275 g rumstempererat smör
60 g äggula (ca 2 st)
15 g vatten (ca 1 msk)
spara äggvitorna till pensling av kakorna.
Finska pinnar:
30 g äggvita (ca 1 st)
ca 2 msk pärlsocker
ca 2 msk finhackad mandel
Schackrutor:
6 g kakao(ca1msk)
syltkakor:
50 g hallonsylt (ca 1⁄2 dl)
Sätt ugnen på 175°. Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kyl.
finska pinnar: Rulla ut en tredjedel av degen till två finger- tjocka rullar. Lägg rullarna intill varandra och pensla med lätt uppvispad äggvita. Strö över pärlsocker och hackad söt- mandel. Skär rullarna i cirka 4 cm långa pinnar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Shackrutor: Dela en tredjedel av degen i två bitar. Arbeta in 1 msk kakao i den ena biten. Rulla ut var och en av deg- bitarna till två lika långa, lillfingertjocka rullar vardera. Lägg ihop de fyra rullarna till en längd och skär den i cirka 5 mm tjocka skivor. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Syltkakor: Rulla en tredjedel av degen till en rulle, ca
3 cm tjock. Skär i ca 11⁄2 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Gör en grop i varje kaka med tummen