Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tre sorters kakor: Finska pinnar, Schackrutor och Syltkakor

05 feb, 2015
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Baka tre sorters kakor utav en sats deg! Enkelt och smart sätt för trippel njutning!

6

18
22
Annons

Finska pinnar, Schackrutor och Syltkakor
(ca 100 st totalt)

Grunddeg:

300 g vetemjöl (ca 5 dl)

100 g strösocker (ca 1 dl)

275 g rumstempererat smör

60 g äggula (ca 2 st)

15 g vatten (ca 1 msk)

spara äggvitorna till pensling av kakorna.

Finska pinnar:

30 g äggvita (ca 1 st)

ca 2 msk pärlsocker

ca 2 msk finhackad mandel

Schackrutor:

6 g kakao(ca1msk)

syltkakor:

50 g hallonsylt (ca 1⁄2 dl)

Sätt ugnen på 175°. Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kyl.

Annons

finska pinnar: Rulla ut en tredjedel av degen till två finger- tjocka rullar. Lägg rullarna intill varandra och pensla med lätt uppvispad äggvita. Strö över pärlsocker och hackad söt- mandel. Skär rullarna i cirka 4 cm långa pinnar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Shackrutor: Dela en tredjedel av degen i två bitar. Arbeta in 1 msk kakao i den ena biten. Rulla ut var och en av deg- bitarna till två lika långa, lillfingertjocka rullar vardera. Lägg ihop de fyra rullarna till en längd och skär den i cirka 5 mm tjocka skivor. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Syltkakor: Rulla en tredjedel av degen till en rulle, ca

3 cm tjock. Skär i ca 11⁄2 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Gör en grop i varje kaka med tummen

Annons