Fira grisens år med 4 små rätter från TAKO
Det kinesiska nyåret är en av de största och viktigaste högtiderna som firas i Kina. Den kinesiska zodiaken rymmer 12 djur och varje år får ett nytt djur stå i fokus. År 2019, med start den 5 februari, är det är Grisens år – Year of the Pig.
I samband med firandet av det kinesiska nyåret har restaurang TAKO i Stockholm tagit fram en speciell meny med tre olika variationer på svensk gårdsgris och den svartfotade grisen från den Iberiska halvön.
4 små rätter – ”Year of the Pig”
Rätterna serveras som en fast meny bestånden av tre varma rätter i mindre format och en dessert:
- Sticky pork pancake roll med mynta, koriander och friterad ingefära
- Fried pork udon soup med picklat vaktelägg och örtsallad
- Chinese red pork med steam buns, pickles och asiatisk bbq-sås
- Friterad minibanan med svart teglass och mandarin-kolasås
Menyn kommer att serveras kvällstid i bar och matsal tisdag–lördag under perioden 5–9 februari.
Matmeny: 395 kr/person.
Dryckespaket: 345 kr/person.
Under veckan kommer TAKO dessutom att erbjuda unika kinesiska drycker samt roliga överraskningar i form av musik och nyårsdekorationer. Lagom till helgen höjs stämningen ytterligare med festligheter i både bar och matsal.
– Nästan 1,4 miljarder kineser kan ju inte ha fel, nyår ska firas från den 5 februari. Kom och fira med oss, säger Christian Olsson, delägare på TAKO.
För dig som inte har vägarna förbi TAKO eller helt enkelt bara vill fira det kinesiska nyåret hemma kommer här recepten på två av rätterna.
Recept: Fried pork udon soup
4 personer
Udonbuljong
4 msk ljus misopasta
1 liter fläskbuljong
2 klyftor vitlök, finhackade
2 bananschallottenlökar, finhackade
1 msk ingefära, fint riven
2 st grön chili, finhackad
½ msk korianderfrö, mortlad
2 salladslökar, fint skurna
2 msk kimchisås
1 lime
Gör så här:
- Fräs vitlök, schallottenlök, grön chili, ingefära och korianderfrö i het matolja (ingen färg) i en kastrull.
- Tillsätt sedan misopasta och häll på fläskbuljong, låt koka upp.
- Låt sjuda i ca 10 minuter
- Tillsätt salladslöken
- Smaka av med kimchisås, färsk limejuice, salt och peppar
Fried Pork
800 g fläsksida med svål
100 g kinesisk five spices-mix
2 röd chili
2 citrongräs
4 klyftor vitlök, krossade
2 msk ingefära, fint skuren
4 msk hel sichuanpepparkorn
5 msk grovsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°.
- Gnid in fläsksidan med hälften av kryddmixen, fördela grovsalt jämt på ovan och undersida av köttet gör likadant med chili, vitlök, ingefära och citrongräs.
- Låt stå i kyl ca 3 timmar.
- Ta ut fläsksidan och borsta bort salt och grönsaker från köttet.
- Gnid in köttet med resten av kryddmixen och fördela sichuanpeppar på ovan och undersida av köttet.
- Lägg fläsksidan i en stekpåse och förslut. Baka i ugnen på 125° i ca 4 timmar
- Ta köttet ur ugnen och plocka ut från påsen, låt den sedan ligga på grillgaller med plåt under i ca 30 min i rumstempratur.
- Sätt ugnen på grillvärme, baka av köttet på galler med plåt under på 175° i ca 30–40 minuter (tills du får en fin färg på svålen)
- Ta ut ur ugnen och låt svalna, skiva sedan ca ½ cm tjocka skivor.
Örtsallad
1 kruka färsk koriander
2 krukor färsk mynta
1 röd chili, skivad
2 salladslökar, skivade
Gör så här:
- Plocka koriander och mynta och blanda i en bunke med chili och salladslök.
Picklat vaktelägg
(går bra med vanligt ägg, 6 minuter)
1 liter vatten
4 vaktelägg
1 dl kinesisk soja
Gör så här:
- Koka upp vattnet, lyft kastrullen åt sidan från värmen, lägg i äggen och låt ligga i 3 minuter.
- Spola äggen under kallt vatten, skala och lägg i soja i 3–4 timmar.
Servering:
- Koka upp buljongen, lägg i 400 gram färska udonnudlar och låt sjuda tills nudlarna är klara.
- Fördela buljong, nudlar och kött jämt i 4 skålar.
- Dela vakteläggen på hälften och lägg i skålarna.
- Avsluta med örtsallad på toppen och servera.
Recept: Friterad minibanan
4 personer
Glass
100 g svart te
2 limeblad
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
Gör så här:
- Koka upp grädde, mjölk och svart te i en rostfri kastrull. Vispa äggulorna med sockret luftigt.
- Slå innehållet från kastrullen över äggulorna under omrörning.
- Värm sedan glassmeten under omrörning i en kastrull tills den uppnått 85°.
- Häll över allt i en bunke, tillsätt limebladen och låt stå över natten i kylen.
- Dag två – sila smeten och frys i glassmaskin.
Mandarin-kolasås
1 dl grädde
1 msk smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
zest och juice från två mandariner
Gör så här:
- Koka upp allt tillsammans utom zesten i ca 10 minuter, ställ åt sidan.
- Tillsätt zesten och vispa i smöret, ställ in i kylen.
Friterad banan
4 minibananer, skalade
2 dl iskallt vatten
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 liter olja att fritera i
Gör så här:
- Blanda vetemjöl med bakpulver och vispa hastigt i det kalla vattnet.
- Vänd bananerna i smeten.
- Värm upp oljan till 180° i en kastrull och fritera bananerna i den varma oljan tills de fått en fin färg.
- Servera med glass och sås.