Fira in våren!
Fira in våren med några härliga och lättlagade rätter, lika skira och rena i smakerna som den nya grönskan som gror utanför fönstret!
Äppeldrink
1 drink
Tid: 5 minuter
Läskande och välsmakande.
4 cl gin
saften från 1/2 lime
isbitar
2 cl äppeljuice (till exempel
Tropicana eller Brämhults)
Indian tonic
Blanda alla ingredienser, fyll upp med Indian tonic. Dekorera med äppelskivor, limeklyftor och ätbara blommor för en extra vårkänsla.
Grön ärtsoppa med körvel
4 stora eller 6 små koppar
Tid: 20 minuter
2 salladslökar (strimlade)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
2 msk smör
2 dl torrt vitt vin
2 stjälkar färsk timjan
3 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
ca 300 g frysta ärter
1/2 kruka körvel
ev salt och nymalen svartpeppar
Fräs salladslök och vitlök i smör. Tillsätt vin och timjan och låt puttra i cirka 5 minuter. Häll i buljong, grädde, ärter och körvel och koka upp. Låt inte soppan koka för länge, då tappar den i färg. Mixa soppan med en stavmixer – sila den sedan om du vill ha den helt slät. Smaka av med salt och peppar.
Fetaostssnack
4 personer
Tid: 15 minuter
Så enkelt, och så underbart gott! Den grillade limen blir söt och utmärkt att pressa över.
2 lime
1 paket fetaost
1 avokado
8 msk jungfruolivolja
1 näve timjan
ev salt och nymalen svartpeppar
Dela limen och grilla snittytorna. Dela fetaosten och avokadon i bitar och lägg i en skål. Ringla över en god olivolja, salt och nymalen svartpeppar och strö över färsk timjan. Pressa lite grillad lime över.
Zucchinipaj med mozzarella
4 personer
Tid: 25 minuter
Frasig smördeg, söt zucchini och syrlig mozzarella gör dessa små munsbitar oemotståndliga.
4 ark smördeg
4 msk crème fraiche
1/4 lime (saften)
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta (finhackad)
grön och gul zucchini
1 paket mozzarella
olivolja
salt och peppar
1 näve rucolasallad (till servering)
Pricka smördegsplattorna med en gaffel och lägg dem på bakplåtspapper.
Blanda crème fraiche, limesaft, socker och vitlök. Bred ut detta på smördegen och lägg över tunna zucchiniskivor.
Grädda i ugnen på cirka 200° i cirka 15 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut från ugnen, riv mozzarella i bitar och lägg över. Toppa med jungfruolivolja, salt och nymalen peppar.
Strö över rucolasallad.
Citruskyckling
på sparrisbädd
4 personer
Tid: 35 minuter
2 vitlöksklyftor
1 apelsin (hackat skal och saften)
1/2 citron (hackat skal och saften)
1 näve hackad timjan
4 msk riven manchego-ost
2 stora kycklingbröst med skinn
4 msk smör
1 knippe grön sparris
citronolivolja
till servering:
2 citroner (halverade och grillade)
Lägg hackad vitlök och apelsin- och citronskal tillsammans med timjan och manchegon under skinnet på kycklingbrösten. Spara lite till servering. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och pressa över apelsin- och citronsaft. Klicka smöret på kycklingen, ugnsstek i 200° i cirka 20 minuter tills kycklingsaften är klar och utan rosa inslag.
Koka upp vatten och koka sparrisen 3–5 minuter. Låt gärna topparna sticka upp ur vattnet. Skölj sparrisen i iskallt vatten så de behåller sin krispighet.
Halvera 2 stycken citroner och grilla snittytan.
Servera kycklingen på sparrisbädd med grillad citron. Pressa saften över.
Melon- och myntadessert
4 personer
Tid: 15 minuter
Limesockret gör hela rätten – passar även till jordgubbarna senare i sommar!
1 mogen honungsmelon
2 kiwi
16 druvor
färsk mynta
limesocker:
4 msk socker
1 lime (skal)
1/2 citron (skal)
mascarponecreme:
1 burk mascarpone
1 msk socker
1 lime (saften)
Mixa socker och citron- och limeskal i matberedare. Skär frukten i snygga bitar och båtar och arrangera i en skål tillsammans med färsk mynta. Rör ner socker och lime i mascarponen. Strö citrussocker över frukten, servera med crèmen.
av Monica Bjerkerud Sjøli
foto Aina C. Hole