Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Fira jul på herrgård

21 nov, 2011
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hooks herrgård ligger vackert vid Hokasjön söder om Jönköping.

Fira jul hemma i all ära, men något år kan det vara skönt att inte behöva fixa allting själv. Att inte behöva städa, baka, laga och kanske också flänga runt som en galning till alla släktingar under en och samma dag.

Många svenskar flyr till Thailand, men nu börjar också en ny trend att ta fart: den att fira julen på en herrgård. Och varför inte? Här får du en riktig Fanny & Alexander-jul där inga ingredienser saknas, vare sig när det gäller aktiviteter eller maten på julbordet. Många av dem som driver herrgårdarna firar även själva julen på stället vilket skapar en härlig och personlig atmosfär, trots att man faktiskt firar med främlingar.

Annons

Vacker miljö, utsökt mat och en rofylld stämning kan göra din vistelse där till en riktig drömjul. ELLE mat & vins redaktion har besökt tre herrgårdar som bjuder på ett riktigt klassiskt julfirande – samt några härliga recept.

Hooks herrgård i vinterskrud.

Hooks herrgård – klassiskt och högtidligt

Några mil söder om Jönköping tronar den vackra Hooks herrgård, byggd redan på 1700-talet. Här firar man en klassisk jul – och alla får vara med att klä den stora granen.

Vackrare kan det knappast bli när man anländer till Hooks herrgård och får se den pampiga byggnaden i rimfrostskrud spegla sig i Hokasjön. Hooks herrgård ligger i ensamt majestät mellan sjön och skogen en bit från det lilla samhället Hok som i sin tur ligger två mil söder om Jönköping.

Annons

Huvudbyggnaden och flyglarna här byggdes på 1700-talet och redan då insåg man att läget var något alldeles extra. På somrarna hittar gäster hit främst för golfen, det finns två 18-hålsbanor här, men på vintern är det för maten och det klassiska julfirandet som man kommer.

– Vi har ofta fullbokat över jul, men i mån av plats så kan man förstås komma hit och bara äta julbord. Det är allt fler som vill tillbringa hela julen på det här sättet, men även fler som vill komma och njuta av julmat under juldagarna, säger Theresé Edberg, marknadskoordinator på Hooks herrgård.

Sedan 60-talet är det familjen Edberg som äger herrgården och familjen firar själva julen på plats. Julfirandet på Hooks herrgård börjar kvällen innan julafton då man tillsammans klär julgranen och cocktail serveras i salongerna. Därefter bjuds en trerätters middag i den majestätiska matsalen där man i princip sitter vid randen av Hokasjön. Underbart vackert!

Annons

På själva julafton serveras en frukostbuffé och lite senare glögg framför brasan. Julbord till lunch där den egna Hookasillen är julbordets stolthet. På eftermiddagen samlas alla i salongen, och tomten kommer med klappar till de yngre gästerna. Till kvällen serveras en tjusig femrättersmiddag och gästerna ombeds matcha maten då klädkoden är smoking/mörk kostym.

Tidigt på juldagen serveras kaffe för dem som vill delta i julottan, och efteråt står frukostbuffén uppdukad. Julbord till lunch. De som vill samlas sedan i Bernadottesalongen för att få ta del av herrgårdens rika historia. Senare serveras en femrätters­middag och efteråt blir det musikunderhållning till kaffet. Annandagen startar med frukostbuffé och till lunch erbjuds en tvårättersmeny innan det är dags för avfärd.

Hooka-sillen, frisk och krämig!

Hookasill

250 g inlagd sill

1 dl majonnäs

1/2 dl filmjölk eller gräddfil

3/4 dl fint tärnat grönt äpple

1 dl strimlad ättiksgurka

Annons

Sila av spadet från sillen och plocka bort eventuella rester från sillagen som pepparkorn, lagerblad och lök. Blanda majonnäsen och filmjölken i en bunke. Blanda äpple och ättiksgurka i bunken. Tillsätt den silade sillen. Låt stå i kylen över natten så sillen suger åt sig av smakerna.

Söderköpings brunn ligger nära Göta kanal och Sankt Annas skärgård i Östergötland.

Söderköpings brunn – anrikt och stämningsfullt

På Söderköpings brunn styr gästerna vad som finns på julbordet! Hit kommer många för den goda matens skull, men många tillbringar också hela helgen här.

Vid den här tiden på året singlar stora vita snöflingor ner i Göta kanals svarta vatten som rinner precis intill Söderköpings brunn, belägen i det pittoreska Söderköping med sina slingrande gator och vackra hus. Redan i början av 1800-talet kom tusentals gäster hit för att kureras med kallvattenkurer, i dag är det ett modernt spahotell med generösa lokaler och ett välfyllt julbord. Att allt fler väljer att fira jul på herrgård är något man märkt av här, även om det också finns en del gäster som upptäckt charmen med det för länge sedan.

Annons

– Somliga har firat sin jul här i närmare 40 år, längre än vi har drivit anläggningen, berättar ägaren Sten Ekblad som själv firar julen tillsammans med sin fru Gun på Söderköpings brunn.

När man som gäst kommer den 23 december serveras adventskaffe i en av de vackra salarna och det välfyllda kakbordet återger krafterna efter resan dit. Rummen är relativt enkla, men själva huvudbyggnaden och restaurangen har en pampig charm. På kvällen serveras en trerättersmiddag i matsalen, exempelvis en löjromstoast till förrätt, älgfilé & älgwallenbergare med gräddbräserade murklor och potatis- & västerbottenssufflé till varmrätt samt apelsinpannacotta med glöggkokta körsbär. Senare på kvällen får man njuta av varm glögg i Dr Lagbergs lounge vid den stora brasan.

Själva julafton börjar med väl tilltagen frukostbuffé. Till lunch serveras julbord. Då kommer också gäster som inte övernattar, men har upptäckt den goda maten och det sköna med att inte behöva laga allting själv. Maten är en bra blandning mellan klassiskt och nytt – inte föråldrat, men inte för konstlat.

Annons

– Vi hade ett mer klassiskt julbord förr med sylta, grisfötter och stekt blodpudding som vi i dag har tagit bort, berättar Sten. Risgrynsgröten finns inte heller kvar, i stället vill gästerna ha chokladmousse och marängsviss. Vi testar några nya recept varje år och ser vilka som blir favoriter helt enkelt!

Barnen flockas runt det välfyllda dessertbordet, med godsaker som vit ischoklad, mozartkulor, knäck och chilitryffel. Om de tröttnar på allt det goda finns en liten soffgrupp med tv och video i anslutning till restaurangen där de kan underhållas ett slag. Framåt eftermiddagen blir det dans kring granen och lite jullekar innan man slår sig ner för en trerättersmiddag. Orkar man upp till halvsex nästa dag serveras morgonkaffe för dem som vill delta i julottan i kyrkan som ligger nära. Efter det står frukostbuffén uppdukad och sedan serveras en tvårätterslunch.

Att anläggningen ligger mitt i staden är ingen nackdel, ett av nöjena är att under någon av dagarna vandra runt i den fina staden och längs Göta kanal, kanske för att göra plats för eftermiddagskaffet med kakbuffén. På kvällen erbjuds en fyrarättersmiddag. Under annandag jul står en brunch uppdukad mellan 9 och 13, sedan är det dags att säga adjö.

Godisbordet på Söderköpings brunn är välfyllt och populärt.

Vit ischoklad

50 st

100 g kokosfett

200 g fin vit choklad

Dela chokladen i bitar och lägg i kokosfettet. Låt smälta över vattenbad och rör om. Fyll små knäck-formar med smeten och låt kallna.

Korstäppan ligger på promenadavstånd från Leksand, med utsikt över Siljan.

Korstäppan – familjärt och mysigt

Fira en gammaldags jul i hjärtat av Dalarna på Korstäppan, en prästgård som byggdes i början av förra seklet.

Annons

Med utsikt över Siljan och de blånande bergen ligger det vackra Korstäppan med sin inbjudande gula fasad. Korstäppans herrgård är en före detta prästgård som byggdes i början av förra seklet och drivs i dag av paret Sophie Resare och Jonas Jegestad. Sedan 2005 har de haft julfirande här, och är själva med under hela julhelgen.

– Vi försöker skapa en härligt traditionell adventsmiljö med levande ljus och glögg framför brasan. Det är ofta fullbokat här över julen, och vi rymmer då runt 50 vuxna och 10 barn, berättar Sophie.

Korstäppans herrgård ligger på promenadavstånd från centrala Leksand, vilket gör den lättillgänglig även för gäster utan bil. Här är inget hotellrum det andra likt, varje rum har sin unika inredningsstil och design. När man anländer på eftermiddagen den 23 december bjuds det på glögg, kaffe och hembakade godsaker vid brasan. Värdfamiljen Resare-Jegestad hälsar sedan alla välkomna med en drink och berättar lite om herrgårdens historia. Därefter serveras en välkomponerad middag i den julpyntade matsalen. Kristyränglarna har man gjort själva!

Annons

Självaste julafton börjar med frukostbuffé, sedan kan man ta en tur till den vackra Leksandskyrkan och titta på julkrubban eller låta barnen bygga snögubbar eller åka pulka eller spark i snön.

– Till lunch serveras julgröt och skinka och det erbjuds också en häst- och slädtur runt i de vackra omgivningarna för de som vill. Frukt, godis, glögg och kaffe står uppdukat hela dagen, säger Sophie.

Barnen har väntat otåligt hela dagen, men vid halvfemtiden får de samlas i matsalsfönstren för att titta ut över Siljans is – och där kommer tomten gående med sin lykta! Han delar sedan ut julklappar vid granen (som samlats in från föräldrarna dagen innan vid receptionen). Efter julklappsutdelningen går man vidare till julbordet som serveras i herrgårdsrestaurangen.

På Hooks serveras bara nordiska och ekologiska råvaror i säsong, även dryckessortimentet är ekologiskt och fairtrade. Själva julbordet är traditionellt och genuint, och här får du bland annat njuta av lammstek från farmors gård, farfars böcklingsallad, egengravad lax, regnbåge från Siljan, vasaloppskorv från Mora, vinbärssylt från gårdens bär och den goda rotlådan som är ett recept från Jonas mormor. I salongen bjuds gästerna sedan på en stunds musikunderhållning till kaffet. Där serveras också en kvällssmörgås till alla som vill gå med i det gemensamma fackeltåget till midnattsmässan i Leksandskyrkan, en promenad på cirka 10 minuter.

Annons

Redan klockan 4 på morgonen tänds eldarna utanför huset. Sedan inleds juldagen med julotta vid femtiden med kaffe och smörgås som färd-kost. Efter det bjuds på en förstärkt frukostbuffé, med till exempel julskinka och sill, för att klara hemresan.

Korstäppans rotlåda är ett recept som gått i arv från Jonas mormor.

Korstäppans rotlåda

10–15 bufféportioner

2 kålrötter

6 morötter

300 g smör

4 ägg

1 msk socker

salt och peppar

1 msk ströbröd

Skala kålrötter och morötter. Skär i 3–4 cm stora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa till ett slätt mos. Klicka i det rumsvarma smöret. Rör i ägg, socker, salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnsfast form. Detta kan göras dagen innan. Strö över ströbrödet, gratinera lådan på 200° i ca 30 minuter.

Annons