Vit fisk med vårprimörer & pepparrotsaoili
4 personer
Tid: 50 minuter
Du behöver:
4 skivor vit fisk (färsk eller fryst)
olivolja
salt och svartpeppar
12–15 små potatisar
4 morötter (eller 6–8 späda)
100 g sockerärter
2 salladslökar
1 knippe rädisor
1 knippe grön sparris
gräslök och citron (till garnering)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Tina fisken om den varit fryst och pensla den med lite olivolja, salt och svartpeppar. Lägg fisken på ett ugnsfast fat och baka den i ugnen i 15–20 minuter. Tvätta potatisen och koka den precis mjuk. Dela morötterna och koka dem tillsamman med sockerärterna ett par minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Strimla löken, dela rädisorna på diagonalen, skär bort det hårda och trådiga längst ner på sparrisen och låt dem få ett snabbt uppkok med morötterna och ärterna. Servera grönsakerna varma till fisken och ringla över pepparrotsaiolin (se recept nedan). Garnera gärna med lite gräslök och en citronklyfta.
Pepparrotsaioli
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 msk citronsaft
1 dl olivolja
1/2–1 dl pepparrot (fint riven)
3 msk lätt crème fraiche
salt och svartpeppar
Gör så här:
Blanda äggula, dijonsenap och citronsaft. Droppa ner olivoljan lite i taget under kraftig omrörning, blandningen ska bli ganska tjock och ljusgul. Blanda i riven pepparrot efter smak och till sist crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Av: Anna Jonassen & Ulrika Jisland
Foto: Martin Skredsvik