Fiskgryta med tomater och rotfrukter
6 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
4 morötter
3 palsternackor
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 kruka färsk timjan
6 potatisar
2 dl vitt vin
3 dl grädde
800 g laxfilé
1 burk kräftstjärtar i lag (och/eller 400 g färska räkor med skal)
200 g körsbärstomater
färsk timjan
salt och peppar
Gör så här:
Skala och skär morötter och palsternackor i lika stora bitar. Strimla fänkålen och löken och finhacka vitlöken. Fräs allt i lite smör i en stor gryta utan att det tar färg. Häll på vattnet, smula i fiskbuljongen och lägg i rikligt med färsk timjan.
Låt sjuda i cirka 15 minuter. Koka under tiden potatisen i en separat kastrull, var noga med att den inte blir för mjuk. Häll i vitt vin och grädde och smaka av med salt. Skär laxen i bitar och lägg i den tillsammans med kräftstjärtarna och halverade tomater.
Lägg i den kokta potatisen (gärna skuren i halvor) och låt allt bli varmt. Toppa med lite fina timjankvistar och servera med ett gott bröd.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips