Flammkuchen med jordärtskockor och bacon
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Flammkuchen är en slags tyskfransk pizza med tunn, krispig botten som här toppas med jordärtskockor, bacon och crème fraîche.
Annons
Flammkuchen med jordärtskockor och bacon
Prova den klassiska tyskfranska pizzan med tunn och krispig botten.
2 stycken
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
10 g jäst
½ tsk strösocker
1 ½ dl ljummet vatten
3 msk olivolja
325 g (knappt 5 ½ dl) vetemjöl
1 tsk salt
Topping:
2 gula lökar
2 purjolökar
4 jordärtskockor
200 g crème fraîche
200 g tärnat bacon
Olivolja
Salt
En handfull färsk dill
Gör så här:
- Pizzadeg: Blanda jäst, socker, vatten och olja i en skål. Blanda mjöl och salt i en annan skål. Tillätt det till den första skålen och knåda till en slät deg.
- Täck skålen med plastfolie och en ren kökshandduk och låt degen jäsa i ca 1 timme.
- Topping: Sätt ugnen på 250° varmluft. Skala och skiva löken tunt. Skölj purjolöken noggrant och skär den i tunna skivor. Skala och skiva även jordärtskockorna tunt.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till 2 fyrkantiga bottnar på en mjölad arbetsbänk. Lägg bottnarna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Bred ut crème fraiche på bottnarna i ett tunt lager.
- Toppa pizzorna med lök, purjolök, jordärtskockor och bacon, droppa över lite olivolja och krydda med salt.
- Grädda pizzorna, en i taget, i 10–15 minuter tills de är gyllene och krispiga i kanterna. Låt dem svalna något på ett galler.
- Skölj och hacka dillen. Skär pizzorna i fyrkanter, toppa med dill och servera genast.
Foto: Anne Marie Jo
Annons