Fläskfilé med harissamarinad och citron- och tomatquinoa
25 maj, 2022
AvLine Holt Nielsen
AvGitte Heidi Rasmussen
AvEmma Martiny
Låt fläskfilén stå i harissamarinaden över natten så den får mycket smak. Skiva och servera till en smakrik citron- och tomatquinoa.
Annons
Fläskfilé med harissamarinad och citron- och tomatquinoa
Marinera köttet kvällen innan och skiva upp allt till salladen. Sedan är det bara att tända upp grillen och grilla filén.
4 portioner
Du behöver:
500 g fläskfilé
2 tsk harissa
1 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
Quinoa:
150 g quinoa
500 g blomkål
3 salladslökar
3 knippen slätbladig persilja
Salt och nymalen peppar
Citronmarinerade tomater:
1 citron
3 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk krossad spiskummin
Salt och nymalen svartpeppar
500 g körsbärstomater
Gör så här:
- Blanda harissa, yoghurt och citronsaft i en skål, lägg ner filén i det, trä över en plastpåse och låt dra i minst 30 minuter eller över natten.
- Tänd grillen. Ta köttet från marinaden och grilla köttet på direkt värme på grillen i 5 minuter, och stek färdigt på indirekt värme i cirka 15 minuter.
- Skölj och koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen. Skär blomkålen i mindre bitar och skölj dem i ett durkslag. Finhacka blomkålen i en matberedare tills den ser ut som grovt ris, och blanda den med den kokta quinoan.
- Riv skalet och pressa saften av citronen. Blanda citronskal, juice, olivolja, paprika och spiskummin i en skål. Krydda med salt och peppar. Skölj och halvera tomater och vänd ner dem i dressingen. Vänd ner tomaterna i quinoa- och blomkålsblandningen.
- Skölj och skiva salladslök. Skölj och hacka persilja fint. Strö det över quinoan och smaka av med salt och peppar. Skär köttet i skivor och servera med salladen.
Foto: Betina Hastoft, Winnie Methmann, Lisa Björner
Annons