Fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Den hemliga ingrediensen i att få potatismoset grönt är persilja! Servera med fläskfilé och ädelostgratinerad purjolök som pricken över i:et!
Annons
Fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök
Den lyxlagade purjolöken lyfter rätten.
4 portioner
Du behöver:
1 fläskfilé (ca 600 g)
2 tsk grov senap
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
150 g bacon
1 ½ msk olivolja till stekning
Gratinerad purjolök:
4 purjolökar
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
50 g ädelost
2 dl vispgrädde
Grönt potatismos:
1 kg potatis
50 g smör
1 näve persilja
2 tsk grov senap
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° varmluft. Trimma fläskfilén fri från senor och hinnor. Bred senap på köttet och krydda med timjan, salt och peppar. Linda in köttet i baconskivor.
- Lägg filén i en ugnsform och stek i ugnen i ca 30 minuter, tills baconet är krispigt och köttet har en innertemperatur på 62° (mät med stektermometer). Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
- Gratinerad purjolök: Skär bort roten från purjolökarna och rengör dem noggrant. Skär i decimeterlånga bitar och dela dem på längden. Fördela i en smord ugnsform. Krydda med timjan, salt och peppar. Smula osten över purjolöken och häll grädde över. Gratinera purjon i ugnen i 30 minuter (samtidigt med köttet) tills gyllene.
- Potatismos: Skala potatisarna, skär i mindre bitar och koka dem mjuka i osaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör med en gaffel. Skölj och hacka persiljan fint, rör ner i moset med senap och krydda med salt och peppar.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth
Annons