Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Klassiker med en twist: Fläskfilé i cidersås

27 maj, 2019
AvRedaktionen
Fläskfilé med cidersås, recept
Klassiskt kött med en twist. Fläskfilé i cidersås tillför en härligt syrlig känsla och ger rätten en fräsch touch. Servera med ugnsbakade grönsaker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av: Julie Hey

Foto: Betina Hastoft

4 portioner

Fläsk och äpple är goda smakkamrater, här har vi smaksatt såsen med cider för att lyfta köttet.

Fläskfilé:

1 medelstor fläskfilé, cirka 500 g

6–8 mellanstora potatisar

2 små fänkålsstånd

3–4 morötter

2–3 färska lökar med blast

Salt och svartpeppar

Olivolja

Färsk timjan

Smör och olja till stekning

Cidersås:

2 dl torr äppelcider

1 1/2 dl grädde

Garnering:

Gröna örter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 210°.
  2. Skrubba potatisarna och lägg dem i ett ugnsfast fat.
  3. Halvera fänkålsstånden, morötterna och lökarna och lägg ner även dem.
  4. Salta och peppra, strö timjan över och låt gå cirka 20 minuter i ugnen.
  5. Putsa köttet fritt från senor och hinnor.
  6. Bryn i smör och olja. Krydda med salt och peppar.
  7. Slå cider över köttet och låt sjuda under lock i 15 minuter.
  8. Tillsätt grädden och låt koka i 5 minuter.
  9. Kolla så köttet är färdigt och köttsaften är klar.
  10. Ta upp köttet och låt såsen sjuda ett tag till. Smaka av med salt och peppar.
  11. Skiva köttet och servera med sås och ugnsbakade grönsaker. Garnera gärna med lite kryddgrönt.
Recept på fläskfilé med cidersås och grönsaker
Fläskfilé med cidersås.

Läs mer:

Souvlaki på fläskfilé med rödlökssallad

Honungs- och senapsmarinerad fläskfilé

Sesampanerad fläskfilé med broccoliquinoa

Annons