Fläskfilé med rosmarin, pinjenötter och oliver
4 personer
Du behöver:
600 g fläskfilé
salt och nymalen vitpeppar
rapsolja och smör
50 g bacon (strimlat)
6 knipplökar (delade)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
2 dl vitt vin
3 dl kalvfond
1 kvist rosmarin
1 dl svarta oliver med kärna
1 tsk finrivet citronskal
1 msk smör
1 nypa strösocker
2 msk rostade pinjenötter
Gör så här:
Putsa köttet rent från hinnor och fett. Salta och peppra fläskfilén och bryn i olja och smör i en het stekpanna tills den fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsfast form och stek färdigt i ugn på 120° i cirka 20 minuter tills den är lätt rosa och har en innertemp på 64° (eller önskad stekgrad). Låt vila 5 min innan den skärs upp. Stek bacon i en stekpanna utan fett tills det börjar bli knaprigt. Lägg i lök och vitlök och stek i ytterligare 2 minuter. Sänk värmen och häll i vin. Koka i några minuter och häll på kalvfond och rosmarin, låt koka tills hälften återstår. Lägg i oliver och rivet citronskal. Smaka av med smör, salt, socker och peppar. Strö över rostade pinjenötter. Servera med potatispuré.
Recept: Markus Aujalay
Foto: Ingvar Eriksson