Fläskstek med fänkål, chili & vitlöksrostad potatis
6 personer
Tid: 30 minuter + 1 timme 40 minuter i ugn
Du behöver:
1 1/2 kg skinkstek (helst med ben och svål)
1 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk torkade chiliflingor
1 tsk svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor
1 citron (skalet)
fl ingsalt (efter smak)
3 fänkålhuvuden (skurna)
1 msk olivolja
Vitlöksrostad potatis:
1 1/2 kg småpotatis (skalad och delad)
50 g smör
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor (krossade)
1 msk persilja (hackad)
Sås:
köttsaft från steken
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl Marsalavin
5 dl höns- eller grönsaksbuljong (av tärning eller fond)
Gör så här:
Värm ugnen till 150°. Torka fläsksteken med hushållspapper och lägg i en smord ugnsfast form. Skåra ett rutmönster i svålen med en vass kniv. Mortla fänkålsfrön, chili, svartpeppar, vitlök och citronskal (utan det vita, som är beskt) och bred blandningen över steken. Strö över flingsalt. Kör skinksteken i 1 timme i ugnen. Koka potatis i saltat vatten i 10 minuter och låt rinna av. Skaka kastrullen så att potatisens yta ruggas upp lite. Hetta upp smör och olivolja i en separat ugnsfast form. Lägg i potatisen, salta och blanda runt. Lägg fänkålsbitarna runt steken, ringla över olivolja. Kör steken samt potatisformen i 30 minuter, i ugnen. Ta ut formarna. Häll köttsaften i en kastrull. Höj värmen i ugnen till 250º. Blanda potatisen med krossad vitlök och persilja. Lägg stek och potatis på en bakpappersklädd plåt och låt allt få knaprig yta, cirka 10 minuter. Potatisen ska vara gyllenbrun och krispig. Gör under tiden såsen. Värm på kastrullen med köttsaft. Vispa i mjöl och låt koka i 30 sekunder. Häll i Marsalavin och låt koka upp. Koka ned till ungefär halva mängden. Tillsätt buljong och låt puttra i 5 minuter. Smaka av och servera såsen med fläsksteken, fänkålen och potatisen.
Av: Annie Rigg
Foto: Philip Webb/Europapress