Flätat bröd med gruyère
2 bröd
Du behöver:
1 kg vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
150 g gruyèreost, finriven
120 g smör, rumsvarmt
30 g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
1 ägg
Gör så här:
Blanda mjöl, salt, socker och ost i en skål. Klicka ner smöret.
Lös upp jästen i lite mjölk, tillsätt resten av mjölken och blanda samman med mjölblandningen till en massa. Arbeta degen, helst i hushållsmaskin. Den ska vara smidig och len. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.
Värm ugnen till 225°. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i fyra bitar. Forma varje degbit till en snodd som är lite tjockare i mitten. Tvinna ihop snoddarna två och två, till två flätade bröd.
Pensla flätorna i två omgångar med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter, tills de får fin färg.
Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt