Flätbröd med tomat, persilja och saffran
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Tillför mer färg till brödbaket! Detta flätbröd är en tricolorevariant med tomat, persilja och saffran. Smakrikt, gott och en fröjd för ögat.
Annons
1 bröd
Du behöver:
25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1/2 dl lättmjölk
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
2 msk olja med neutral smak
1 ägg
Ca 9 dl vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 kruka bredbladig persilja
1 kuvert saffran
1 msk vatten
1 ägg, till pensling
Gör degen så här:
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
- Tillsätt mjölk, salt, socker, olja och ägg och blanda väl.
- Rör ner hälften av mjölet i degspadet.
- Dela degen i 4 delar.
- Blanda ner tomatpuré i en deg.
- Hacka persiljan fint och blanda i nästa, rör ut saffran i lite vatten och rör ner det i den tredje degen, låt den fjärde vara naturell.
- Rör ner resterande mjöl i de fyra degarna, lite i taget.
- Arbeta degarna tills de är elastiska och glansiga.
- Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i 45 minuter
Fläta degen så här:
- Rulla ut varje degbit till en avlång rulle, cirka 40 cm.
- Lägg rullarna bredvid varandra och kläm ihop de översta delarna så de sitter ihop.
- Numrera degrullarna från vänster till höger: nr 1, 2, 3 och 4. (Degrullarna kommer att byta plats när du flätar, men det får inte numreringen göra.)
- Fläta den gula degen, nr 2, över den vita, nr 1.
- Lägg den gröna, nr 4, över den rosa, nr 3.
- Den vita och den gröna hamnar nu i mitten (och kallas nu för nr 2 och 3 och den gula kallas nr 1 och den rosa kallas nr 4).
- Fläta den vita, nr 2, över den gröna nr 3 (de två som ligger i mitten).
- Fläta den gröna, nr 2 över den gula som ligger bredvid, nr 1.
- Fläta den rosa, nr 4, över den vita som ligger bredvid, nr 3.
- Degrullen som nu ligger på nr 2 flätas över den som ligger som nr 3 (de två som ligger i mitten).
- Degrullen som nu ligger som nr 2 flätas över nr 1 och degrullen som nu ligger som nr 4 flätas över den som ligger som nr 3.
- Fortsätt på det här sättet tills du har flätat ihop hela brödet.
- Låt brödet vila under bakduk i 30 minuter.
- Värm ugnen till 200°.
- Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ugnen i 15–20 minuter.
Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Lantligt bröd i gjutjärnsgryta
Annons