Fluffig gräddtårta med färska bär
(ca 8–10 bitar)
Tårtbotten
150 g rumsvarmt smör
200 g strösocker (ca 2 dl)
120 g ägg (ca 2 st)
2 msk pressad citronsaft
180 g vetemjöl (ca 3 dl)
10 g vaniljsocker (ca 2 tsk)
5 g bakpulver (ca 1 tsk)
smör och kokosflingor till formen
Fyllning
2 mogna bananer
100 g vispgrädde (1 dl)
2 dl hallonsylt
Garnering
400 g vispgrädde (4 dl)
färska hallon, jordgubbar och blåbär
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och sedan citron- saften medan du fortsätter vispa. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten. Rör slätt med en sked. Smörj och bröa en rund sockerkaksform med kokos. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, känn med en sticka att den är klar. Vänta tills kakan svalnat något innan den stjälps upp. Dela den i tre bottnar när den svalnat helt.
Fyllning och montering
Mosa bananerna med gaffel i en djup tallrik. Vispa grädden och blanda med bananerna. Bred banangrädden på botten. Bred banangrädden på den understa bottnen. Bred hallonsylt på nästa botten, vänd på den och lägg hallonsylten nedåt mot banangrädden. Gör likadant med nästa botten. Vispa grädden till garneringen. Täck hela tårtan med ett tunt lager av grädden. Fördela bären över tårtan. Lägg resten av grädden i en spritspåse med tyll och spritsa runt bären och på sidorna. Förvara svalt tills det är dags att hugga in!