Focaccia med basilika och soltorkade tomater
(1 stor eller 8–9 små)
Du behöver:
500 g vatten (5 dl)
700 g vetemjöl (ca 11 1⁄2 dl)
50 g fullkornsdinkel (knappt 1 dl)
10 g jäst
150 g soltorkade tomater
5 g torkad basilika (ca 1 tsk)
10 g salt (ca 1⁄2 msk)
Topping:
olivolja flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom salt och kör degen i deg- blandare i 3 minuter långsamt och 5 minuter snabbt. Tillsätt därefter salt och kör 3 minuter till. Forma till en boll och lägg den i en oljad plastback med lock. Låt jäsa till dubbel storlek.
1 stor focaccia: Vänd sedan degen i olja och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Tryck försiktigt ut degen och låt jäsa i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250°. Strö över flingsalt, ställ in plåten i ugnen, sänk till 230° och grädda i cirka 20 minuter.
Små focaccior: Dela degen i 8–9 bitar, forma dem till runda bullar och låt jäsa till dubbel storlek. Vänd dem sedan i olivolja och låt jäsa i cirka 30 minuter. Baka som den stora, men något kortare tid.