Focaccia med blommande bukett
19 apr, 2022
AvLinn Grubbström
Med persilja och cocktailtomater gör du en vacker blommande bukett på focaccian. Ett bröd värt att beundra!
Annons
Focaccia med blommande bukett
Persilja och cocktailtomater bildar detta fina mönster, men du kan välja annat och skapa fritt.
1 bröd, 30x40 cm
Du behöver:
¼ paket jäst, 12,5 g
3 dl vatten, 37°
½ tsk fänkålsfrön
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
420 g (7 dl) vetemjöl
Dekoration:
1+2 msk olivolja
1 knippe bladpersilja
6 cocktailtomater
1 röd chili
1 salladslök
2 tsk flingsalt
Gör så här:
- Lös jästen i ljummet vatten. Mortla fänkålsfröna och rör ner dem tillsammans med olja, socker, salt och mjöl i skålen. Knåda ihop till en deg och arbeta degen mycket väl. Låt jäsa under duk 45–60 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Häll degen i en långpanna eller form, 30x40 cm, med väl oljat bakplåtspapper. Tryck ut degen med oljade händer till en stor platta. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 30 minuter.
- Lägg ut persiljestjälkarna så att de liknar stjälkarna på en blomsterbukett. Skölj tomaterna och skär 4 snitt i dem. Öppna dem och lägg på persiljan så att de liknar blommor. Skölj och skiva chili och salladslök tunt. Arrangera kring stjälkarna så att det liknar små blad och blommor. Ringla 2 msk olivolja över och pensla ut oljan över allt. Strö över flingsalt.
- Grädda i ugnen ca 20 minuter.
Foto: Columbus Leth
Annons