Focaccia med frön
6 personer
Du behöver:
25 g jäst
6 dl kallt vatten
2 msk flytande honung
salt
4 dl durumvetemjöl
4 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel
5 dl vetemjöl
olivolja
1 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
Gör så här:
Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt resten av vattnet, honung och 1 msk salt.
Rör ner durumvetemjöl och dinkelmjöl och arbeta degen i maskin eller med elvisp med degkrokar. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och fortsätt arbeta degen i 6–8 minuter, den ska vara lite kladdig.
Strö lite mjöl över degen, plasta in bunken och låt den jäsa i kylskåp i minst 8 timmar.
Värm ugnen till 200°. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och nagga den med en gaffel. Ringla olja över degen och strö över lite salt, pumpa- och solroskärnor.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler. Skär i trekanter vid servering.
Recept & styling: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft