Focaccia med rosmarin och svarta oliver
6 personer
Tid: 1 timme och 55 minuter
Du behöver:
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
3 msk olivolja
10 dl vetemjöl
15–20 urkärnade svarta oliver
några kvistar rosmarin
3–4 msk olivolja
flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, strö över salt. Häll på vattnet, lite i början så att jästen löser sig. Blanda i mjölk, olivolja och sist vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna för hand. Den ska vara lite kladdig. Låt jäsa ca 45 min. Stjälp upp degen i en mjölad långpanna och platta till och tryck ut den mot kanterna. Sätt ugnen på 200°. Tryck ner oliverna jämnt fördelat över brödet tillsammans med några rosmarinkvistar. Låt jäsa i 15 minuter och ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter.