Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Formbröd i fin fläta

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10 flätor

30 minuter + 1 timme för jäsning

Lägg brödet som ett kuvertbröd vid varje tallrik. Bind ett vackert band runtom och sätt gärna dit en vacker nyponkvist.

50 g smör

5 dl mjölk

1 msk socker

2 tsk salt

50 g jäst

12–13 dl vetemjöl

vallmofrön

1 ägg till pensling

Smält smöret. Häll i mjölken och ljumma till 37°. Häll i socker och salt. Smula i jästen. Rör med en trägaffel tills jästen löst sig. Häll i en mindre mängd mjöl. Rör ihop med trägaffel, och häll i resten av mjölet. Arbeta sedan degen med elvispens degkrokar ca 5 minuter tills degen blir seg, men fortfarande är ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Degen ska höja sig rejält och bli dubbelt så stor. Häll upp på mjölat bakbord. Knåda några tag. Rulla 30 små minilängder. Ta 3 längder och gör en liten fläta, fäst ihop början och slutet. Jäs under duk i 30 minuter. Värm ugnen till 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 8–10 minuter.

 

Annons