Kocken tipsar: 6 goda förrätter till nyårsmiddagen
Niklas Odin är delägare i Stockholm Krogbolag och kökschef på restaurang TAKO i Stockholm. Till nyår har de plockat ihop en meny som består av deras mest populära rätter med inspiration från Japan och Korea.
På Niklas restaurang serveras maten i så kallas sharing style vilket betyder att flera rätter ställs på bordet där man sedan plockar sina bitar till tallriken.
– Det bjuder in till gemenskap och är ett roligare sätt att äta på, förklarar han.
Samtliga förrätter som presenteras nedanför kräver ett bra sushiris. För att göra alla förrätter behöver du omkring 5 dl ris, så här gör du Niklas Odins sushiris.
Temaki Surprise
Du behöver:
Wonton deg 1 paket (ca 30 strutar)
Noriblad 1 paket (ca 10 blad)
Sushiris ca 2 dl (recept hittar du här)
Exempel på topping:
Shiitake svamp – stekt med soja
Forell rom – servera färsk
Lax – servera färsk
Så här gör du:
Fritera Wontondeg och forma till en kon, lägg ett noriblad och fyll sedan med sushiris, valfri topping – varierad råvara, lax, shiitakesvamp, rom.
Lyxig hummersushi
Hummermaki
Du behöver:
1 hummer, färdigkokt
Sjögräsblad, ca 2 stycken
Sushiris, ca 2 dl (recept hittar du här)
Kimchi-sesamfrön, 1 dl
Shisoblad, en kruka
Chilimajonnäs, ca 1 dl
Wasabi
Gör så här:
1. Gröp ur hummern och blanchera lätt, ställ av. Spara själva hummerskalet till servering.
2. Bred ut ett sjögräs, blanka sidan nedåt på en bambumatta
3. Fördela ett jämnt lager ris över bladet. Lämna ca 2 cm upp- och nedtill.
4. Lägg ett lager wasabi längs kanten av riset på bladet.
5. Fördela hummern jämnt över riset.
6. Rulla försiktigt bladet, nedifrån till kanten av riset och pressa till en rulle.
7. Låt vila ca 1 min i bambumattan så att formen håller bättre.
8. Använd en vass kniv, skär 1-1,5 cm tjocka bitar av din maki.
9. Toppa gärna med chilimajonnäs, kimchi-sesamfrön och shishoblad.
Tonfisknigiri
Du behöver:
Wasabi
Färsk tonfisk filé
Sushiris (recept hittar du här)
Gör så här:
1. Skär upp tonfisken i bitar mot fibrerna.
2. Forma sushiriset till små kuddar med händerna. Använd kallt vatten på händerna.
3. Stryk lätt med wasabi på fisken och pressa den mot riset.
Nigiri på pilgrimsmussla och jalapeño
Du behöver:
Färsk pilgrimsmussla – utan skal ca 400 gram
Wasabi
Sushiris (recept hittar du här)
Picklad forellrom
Shisoblad 1 krucka
Jalapeño-olja (recept längre ner)
Gör så här:
1. Skär upp Pilgrimsmussla i lika stora bitar
2. Forma sushiriset till små kuddar med händerna. Använd kallt vatten på händerna.
3. Stryk lätt med wasabi på undersidan av pilgrimsmusslan och pressa den mot riset.
4. Pressa mot riset
5. Toppa med forellrom, shisoblad och droppa över jalapeño-oljan efter smak.
Jalapeño-olja
Matolja 1 dl
Grön jalapeño, ca 1 halv
Spenat hackad färsk spenat 2 nävar
Gör så här:
1. Hetta upp en stekpanna
2. Tillsätt matoljan och hetta upp till ca 63 grader
3. Tillsätt färsk finhackad jalapeño och spenat
4. Ta bort från plattan, låt svalna och häll i en mixer (stavmixer eller matberedare).