Så gör du en fransk päronpaj
03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Imponera till fikat med en fransk paj fylld med mandelkräm, mogna päron och aprikosmarmelad. Toppa med glass för de små och syrlig gräddfil för de vuxna.
Annons
Fransk päronpaj
Den klassiska pajen är helt oemotståndlig.
8 portioner
Annons
Du behöver:
Pajdeg:
½ vaniljstång
75 g rumsvarmt smör
50 g (knappt 1 dl) florsocker
1 krm salt
½ ägg
½ dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
Mandelkräm:
½ vaniljstång
65 g mjukt smör
1 dl socker
1 krm salt
1 ägg
2 ½ dl mandelmjöl
1 ½ msk mandellikör, t ex amaretto
Fyllning:
2 ½ mogna päron
1 msk mandelspån
1 msk aprikossylt
Till servering:
Vaniljglass eller gräddfil
Gör så här:
- Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen. Vispa ihop vaniljfrön, smör, florsocker och salt i en skål med en elvisp. Rör i ägget, tillsätt mandel- och vetemjölet och knåda degen försiktigt. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i en timme.
- Kavla ut degen på ett mjölat bord och klä pajformen med degen. Du behöver bara ungefär halva – förvara resten i frysen till en annan paj. Lägg pajen i frysen i cirka 30 minuter.
- Mandelkräm: Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen. Vispa ihop vaniljfrön, smör, socker och salt i en skål med en elvisp. Tillsätt ägg och vispa ihop. Rör ner mandelmjöl och likör i krämen tills den är jämn. Bred ut mandelkräm i den kalla pajen.
- Sätt ugnen på 175°. Skär päronen i tunna skivor. Sprid ut päronskivorna på mandelkrämen i ett fint mönster och strö över mandelspån. Grädda pajen i ugnen i 35 minuter tills toppen är gyllene och botten är genomgräddad. Låt pajen svalna något.
- Smält aprikosmarmelad i en liten kastrull under omrörning tills den är flytande. Pensla pajen med den smälta marmeladen så att den får en fin blank yta. Servera päronpajen varm eller kall med vaniljglass eller gräddfil.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Stine Christiansen
Annons