Fransk tomatpaj med fetaost
6 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 ⅓ dl majsstärkelse
180 g tärnat smör
1 tsk socker
½ msk salt
nymald svartpeppar
1 äggula (spara vitan till fyllningen)
1 msk vitvinsvinäger
Fyllning:
1 äggvita (från ägget till pajdegen)
1 msk fransk senap
400 g små plommontomater
100 g fetaost
½ dl repad rosmarin
2 msk olivolja
1 msk socker
Till servering:
parmaskinka
sallad
svarta oliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Knåda ihop mjöl, majsstärkelse, smör, socker, salt och peppar. Separera ägget i gula och vita, spara vitan till fyllningen. Tillsätt äggula, vitvinsvinäger och ½–1 dl iskallt vatten i degen, knåda den slät. Den ska vara lite klistrig. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen. Nagga med gaffel. Vispa äggvitan och senap med en gaffel och häll blandningen över pajdegen. Halvera tomaterna och lägg ner dem ovanpå. Smula över fetaost och strö över repad rosmarin. Ringla över olivolja och strö över socker. Grädda i ugnen i cirka 35–40 minuter och servera med skinka, sallad och oliver.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft