Björn Frantzén: ”Jag kan få pulvermos att smälla i käften”
Björn Frantzén, mannen bakom tillfälligt stängda restauarang Frantzén och snart öppnade Frantzén’s kitchen i Hongkong, tänkte att det behövdes en serie köksredskap på nivån ett hack över Ikea. Och tog kontakt med Åhléns, som förstås var snabba att hänga på. Två år senare finns serien ute i butik.
Kollektionen består av 16 produkter (17 om man räknar med att slängen, d v s kökshandduken på vanligt språk, finns i två färger) med allt från stekpanna till zestjärn och termometer (det kanske viktigaste köksredskapet av alla enligt Björn, förutom en vass kniv förstås).
– Vi har testat allt i nästan ett år och klarar de ett professionellt kök vet vi att de funkar hemma också, säger Björn.
– Alla frågar mig vad de ska ha i köket och vilken kockkniv de ska köpa. Jag har aldrig vetat vad jag ska svara eftersom jag inte kan rekommendera en kniv för 1800 spänn – det är för mycket när folk behandlar dem som skräp och diskar dem i maskin.
Hur mycket har du varit involverad i utseendet?
– Till 100 procent! Det är viktigt att grejerna är snygga, jag gillar ju vackra saker. Men, det är så klart viktigare att kniven har bra balans än hur den ser ut. Det är dubbla poäng på funktion.
Vad är din matfilosofi?
– Det är lätt att det blir pretentiöst, det är trots allt bara mat det handlar om. Men det ska vara gott. Det ska smälla i käften.
Gör din vardagsmat det?
– Ja, jag tycker det. Jag kan få pulvermos att smälla i käften.
Vad är tricket?
– Det folk behöver lära sig är att smaksätta och då handlar det främst om syra. Färskpressad citron, eller om man nu använder sig av lime, vinäger, vin, ättika… Allt handlar om syra, även i pulvermos. Och om att salta rätt.
Kan du berätta mer om nyöppningen av Frantzén?
– Vi kommer gå all-in på alla håll och kanter och det kommer att bli skithärligt!
Öppningen är planerad till mars på än så länge hemlig adress, men enligt uppgifter är det ett townhouse på 500 kvadratmeter i centrala Stockholm. Den som väntar på något gott…