Frasig kyckling i citronsås
4 portioner
Kyckling:
4 kycklingbröstfiléer
2 ägg
2 msk standardmjölk
1 tsk flingsalt (plus extra till kryddning)
½ tsk nymalen svartpeppar
1 ½ dl vetemjöl
½ dl olivolja
½ dl olja med neutral smak
1 ekologisk citron
25 g smör till stekning
Citronsås:
1 ½ dl vitt vin
1 citron, saften
4 dl kycklingbuljong
50 g smör
Salt och svartpeppar
Garnering:
Hackad storbladig persilja
Stekta citronskivor
Så här gör du:
1. Lägg varje kycklingbröst mellan två bitar plastfolie eller bakplåtspapper och banka ut dem med en kavel till jämn tjocklek.
2. Vispa upp ägg och mjölk med flingsalt och peppar i en skål. Mät upp mjölet i en annan skål.
3. Blanda och värm upp de två sorternas olja i en stekpanna. Det ska bli så varmt att oljan börjar dallra.
4. Vänd kycklingbrösten i äggblandningen och låt droppa av lite innan du vänder dem i mjöl.
5. Stek varje sida i ca 4 minuter. Låt sedan vila på en tallrik.
6. Skär citronen i tunna skivor.
7. Häll bort stekfettet från pannan. Torka ur stekpannan och smält ner lite smör.
8. Stek citronskivorna gyllene, låt gärna kanterna karamellisera lite. Det tar ca 3 minuter. Lägg åt sidan.
9. Torka ur pannan och koka upp vitt vin och det mesta av citronsaften däri. Låt koka ner till sirapslik konsistens, det tar 3–4 minuter.
10. Tillsätt buljong och låt koka i ca 5 minuter.
11. Tillsätt smör och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
12. Lägg ner de stekta kycklingbrösten och låt allt sjuda 3–5 minuter.
13. Garnera med hackad persilja och stekta citronskivor.
Av: Kristina Høelg
Foto: Line Falck
LÄS MER:
Kyckling med mango- och gurksalsa