Frasig mangoldpaj med två sorters ost
4 personer
Tid: 1 timme 15 minuter
Du behöver:
1 mangoldstånd eller 500 g spenat
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 ägg
250 ml grädde
20 gram parmesan, riven
300 g ricottaost
1 krm riven muskot
salt
peppar
Pajdeg:
1 rulle färdig smördeg
1 msk smör, smält
1 ägg, uppvispat
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Skölj och hacka mangolden grovt. Hacka vitlöken. Hetta upp olivoljan, stek vitlöken och tillsätt mangolden. Stek i cirka fem minuter. Salta, peppra och ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, grädde, ricotta och parmesan till en tjock smet. Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ned den avsvalnade mangolden.
Smöra och klä en form med hälften av smördegen och nagga med en gaffel. Fördela mangoldsmeten i formen. Täck den med den resterade degen och nyp ihop kanterna. Nagga med en gaffel och pensla med det uppvispade ägget. Grädda i 45 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun och smeten stannat.
Av: Lotten Sundgren
Foto: Lina Östling