Frasig smulpaj med sommarbär och nektariner
09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Under det här frasiga locket gömmer sig en somrig mix av bär och nektariner. Smulpajen gör sig såklart bäst med vispad grädde eller vaniljglass till!
Annons
Frasig paj med sommarbär
Servera pajen med vispad grädde eller en skopa vaniljglass till.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Smuldeg:
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
75 g kallt smör
½ dl vatten eller efter behov
Bärfyllning:
2 nektariner
125 g hallon
125 g blåbär
125 g svarta vinbär
1 ½ dl socker
3 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljpulver
Till servering:
1 ½ dl vispgrädde
Gör så här:
- Bärfyllning: Sätt ugnen på 200°.
- Skölj nektarinerna och skär dem i klyftor. Ta bort kärnorna. Skölj och torka hallon, blåbär och vinbär. Blanda alla bär och nektarinklyftor med socker, majsstärkelse och vaniljpulver i en skål. Fördela blandningen jämnt i botten av en pajform, ca 20 cm i diameter.
- Smuldeg: Blanda vetemjöl, socker, salt och bakpulver i en stor skål. Skär smöret i tärningar och smula ner dem i mjölblandningen. Samla ihop degen med kallt vatten. Degen ska vara klibbig men ändå fast. Fördela degen över bärfyllningen. Fyllningen behöver inte vara helt täckt utan kan ha små mellanrum.
- Grädda pajen i ugnen i 45–60 minuter. Täck eventuellt med bakplåtspapper eller folie om pajen börjar bli för mörk.
- Servering: Vispa grädden till mjukt skum. Servera pajen varm eller ljummen med vispad grädde till.
Foto: Lene Samsø
Annons