Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Frasig smulpaj med sommarbär och nektariner

09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på frasig smulpaj med sommarbär och nektariner
Lene Samsø
Under det här frasiga locket gömmer sig en somrig mix av bär och nektariner. Smulpajen gör sig såklart bäst med vispad grädde eller vaniljglass till!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #2: ChokladbudinoBrand logo
Middag hos Wood #2: Chokladbudino

Frasig paj med sommarbär

Servera pajen med vispad grädde eller en skopa vaniljglass till.

Bjud på en läcker frasig paj med sommarbär
Lene Samsø
Annons

6 portioner

Du behöver:

Smuldeg:

2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
75 g kallt smör
½ dl vatten eller efter behov

Bärfyllning:

2 nektariner
125 g hallon
125 g blåbär
125 g svarta vinbär
1 ½ dl socker
3 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljpulver

Till servering:

1 ½ dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Bärfyllning: Sätt ugnen på 200°.
  2. Skölj nektarinerna och skär dem i klyftor. Ta bort kärnorna. Skölj och torka hallon, blåbär och vinbär. Blanda alla bär och nektarinklyftor med socker, majsstärkelse och vaniljpulver i en skål. Fördela blandningen jämnt i botten av en pajform, ca 20 cm i diameter.
  3. Smuldeg: Blanda vetemjöl, socker, salt och bakpulver i en stor skål. Skär smöret i tärningar och smula ner dem i mjölblandningen. Samla ihop degen med kallt vatten. Degen ska vara klibbig men ändå fast. Fördela degen över bärfyllningen. Fyllningen behöver inte vara helt täckt utan kan ha små mellanrum.
  4. Grädda pajen i ugnen i 45–60 minuter. Täck eventuellt med ­bakplåtspapper eller folie om pajen börjar bli för mörk.
  5. Servering: Vispa grädden till mjukt skum. Servera pajen varm eller ljummen med vispad grädde till.

Foto: Lene Samsø

Annons