Frasiga våfflor med choklad, lönnsirap och bär
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Oslagbara favoriter! Frasiga våfflor som passar perfekt för alla tillfällen – inte minst brunchen. Toppa med bär, frukt och hackad choklad.
Annons
Du behöver:
125 g smör
2 ½ dl standardmjölk
25 g jäst
2 ägg
½ vaniljstång
½ ekologisk citron
4 msk strösocker
lite drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
½ tsk stött kardemumma
2 krm salt
50 g mörk choklad
Smör till våffeljärnet
Till servering:
Blandad frukt, t ex kiwi, hallon, blåbär och granatäpple
50 g mörk choklad
Lönnsirap
Vaniljkvarg
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölk och ta från värmen.
- Låt svalna till fingervarm temperatur. Rör ner jästen.
- Dela äggen i vitor och gulor i var sin skål.
- Skrapa fröna ur vaniljstången. Riv citronskalet fint.
- Vispa äggulor, socker och vaniljfrön med elvisp.
- Tillsätt det ljumma mjölkspadet, mjöl, kardemumma, salt och citronskal.
- Rör till en jämn smet.
- Vispa äggvitorna styva med elvisp i den andra skålen.
- Vänd försiktigt ner i smeten. Vänd ner grovt hackad choklad.
- Låt smeten vila i 40 minuter. Värm våffeljärnet.
- Pensla med smör och gör ca 10 våfflor.
- Servera varma med bär, frukt och hackad choklad. Lönnsirap och vaniljkvarg är också gott till.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Line Falck
Annons