Frasigt surdegsbröd med krämigt inre
10 sep, 2016
AvRedaktionen
Ett härligt gott surdegsbröd med frasig yta och krämigt inre som håller länge utan att börja smula. Gott till både frukost och som tillbehör till middagen.
Annons
35 bröd
Total baktid: 3 timmar (inklusive jäsning)
Ingredienser:
1 påse (150 g) Kronjäst surdeg fullkornsvete, färsk
½ paket (25 g) färsk jäst för matbröd
5 dl vatten
10 dl vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
1 ½ dl solrosfrön
Pensling:
Vatten
Vallmofrön
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet och blanda alla ingredienser utom salt och solrosfrön. Knåda i maskin, långsamt i 3 minuter och snabbt i 6 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt slutligen solrosfröna.
- Lägg degen i en oljad bunke med utrymme för jäsning. Täck med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna på degen och vänd den. Låt ligga i ytterligare 40 minuter.
- Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
- Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt den på 275 grader. Ställ samtidigt in en plåt längst ner i ugnen om du önskar få lite ånga. Det ger bröden en blankare, frasigare och mer elastisk yta.
- Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden i ugnen och häll ½ dl vatten på den heta, tomma plåten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 230 grader. Grädda i cirka 10 minuter.
Foto och recept: Kronjäst
Annons