Frikadeller och sallad med fikon och fetaost
24 nov, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Frikadeller gjorda på fläskfärs gör sig gott med en matig sallad – som vi gör med färska fikon, röda äpplen och fetaost.
Annons
Frikadeller och sallad med fikon och fetaost
Servera frikadellerna med en färgstark sallad.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 lök
500 g fläskfärs
1 ägg
1 dl mjölk
3 msk vetemjöl
½ tsk mald kryddnejlika
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
Sallad:
100 g blandad grönsallad
2 röda äpplen
4 färska fikon
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
Havssalt och svartpeppar
50 g valnötter
100 g fetaost
Gör så här:
- Skala och riv löken. Blanda den med färsen i en skål tillsammans med ägg, mjölk, mjöl, kryddnejlika, salt och nymald svartpeppar. Blanda ihop till en jämn smet. Låt smeten vila i kylen i 15 minuter.
- Forma smeten till köttbullar och stek dem i en varm stekpanna med olja och smör tills de är gyllene och genomstekta.
- Sallad: Skölj och torka salladen. Skölj äpplena och skär dem i små tärningar eller tunna skivor. Skär fikon i klyftor. Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung i en skål och smaka av dressingen med salt och peppar.
- Blanda sallad och äpplen med dressingen och servera på ett fat. Toppa salladen med fikon, hackade valnötter och smulad fetaost. Servera salladen med frikadellerna.
Foto: Columbus Leth
Annons