5 friska drinkar med spännande smaker
Våren och värmen är äntligen här. Vad passar då bättre än att bjuda på friska och härliga drinkar? Bartendrarna Jacob Sundin, Andreas Näslund, Britt van det Poel och Hanna Oscarsson från olika krogar i Stockholm har satt ihop ett gäng recept på cocktails med spännande smaker som passar lika bra på grillkvällen eller trädgårdsfesten som på en solvarm balkong.
1. Fizzy Cobbler
Ingredienser:
50 ml Sandemans Old Invalid Port portvin
25 ml citronjuice
15 ml sockerlag
1 jordgubbe
1 hallon
100 ml Perrier Jouët Champagne
Gör så här:
Muddla bären i en cocktailshaker, tillsätt sedan iskuber samt övriga ingredienser förutom champagne. Skaka tills drinken är väl kyld och sila sedan upp i ett isfyllt glas på fot. Toppa med champagne och garnera med en ätbar blomma och en torkad apelsinskiva
2. Sommarkatt
Ingredienser:
3,5 cl Absolut Lime
0,5 cl Suze
1,5 cl lime
3 cl grönt te
3 cl citronmeliss-syrup
3 cl champagne
Gör så här:
Lägg citronmeliss-syrup, grönt te och Absolut Lime i ett glas. Släng i en skvätt lime och fyll på med is. Poppa därefter en champagne och toppa upp.
3. Spicy Pineapple Daiquiri
Ingredienser:
50 ml Havana Club 3 Anos rom
25 ml limejuice
25 ml ananasjuice
20 ml sockerlag
2 dash Hellfire Habanero Shrub Cocktail Bitters
Gör så här:
Fyll en cocktailshaker med iskuber och tillsätt samtliga ingredienser. Skaka tills drinken är väl kyld och sila sedan upp i en kyld coupette. Garnera med en ananasklyfta
4. Altos Cilantro Buck
Ingredienser:
50 ml Olmeca Altos Reposado tequila
25 ml limejuice
15 ml agave syrup
6 blad färsk koriander
ca 150 ml ginger beer
Gör så här:
Fyll en cocktailshaker med iskuber och tillsätt samtliga ingredienser förutom ginger beer. Skaka tills drinken är väl kyld och sila sedan upp i ett isfyllt highballglas. Toppa med ginger beer och garnera med ett lime wheel samt färsk koriander.
5. L.O 18
Ingredienser:
4 cl Absolut Lime
3 cl lime/äpple cordial*
en liten nypa salt
Gör så här:
Rör drinken på is eller bygg den direkt i glas med is och rör om. Gör sig bäst kall och toppas med tonic om så önskas. Garneras med limezest, som pressas lätt över glaset. Oljorna från skalet ger en härlig näsa av lime till drinken. Zesten läggs sedan i glaset.
*Lime/äpple cordial
2,5 dl limejuice
1 dl vatten
3 dl socker
skal från en lime och två svenska röda äpplen
Gör så här:
Ta bort kärnhuset från äpplena och skär upp i tärningar. Lägg socker, vatten, limejuice och äpplen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda. När sockret har löst sig, sänk värmen och låt stå i 10 min. Stäng sedan av plattan och lägg ner limeskalet (endast de gröna delarna av skalet, ej det vita). Låt stå i 5 min, sila sedan av.