Friska vårdrinkar med akvavit
Akvavit är ett kryddat brännvin som tillverkats i Sverige, Norge och Danmark sedan 1800-talet. Drycken måste innehålla minst en av kryddorna kummin och dill för att få kallas för akvavit, därtill används ofta kryddor och örter som anis och fänkål. Namnet kommer från latinets aqua vitae, vilket betyder livets vatten, och drycken stavas ibland också aquavit eller aqvavit.
Påskdrinkar med akvavit
Att blanda cocktails med akvavit är en relativt ny trend, trots att spritsorten funnits sedan 1800-talet. Lagom till påsk har Åhus Akvavit tagit fram två enkla och friska drinkar, som visar att den klassiska nubben kan avnjutas på nya sätt. Drinkarna passar perfekt till våren och sommaren.
Åhus Akvavit (nr 88301) är kryddat med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans. Den lena och fruktiga smaken gör att spriten passar bra som nubbe till maten, men också som smaksättare i drinkar. En flaska på 70 cl kostar 269 kr och alkoholhalten ligger på 38 %.
1. Åhus Spritz
En frisk och spritsig drink med en angenäm, aromatisk bitterhet.
Ingredienser:
25 ml Åhus Akvavit
25 ml Lillet Rosé
100 ml prosecco
50 ml sodavatten
grapefruktskiva
Gör så här: Blanda alla ingredienser i ett isfyllt vinglas och garnera med en grapefruktskiva.
2. Åhus Tonic
Ett alternativ till en klassisk GT med kryddig smak från färsk rosmarin.
Ingredienser:
50 ml Åhus Akvavit
150 ml tonic water
citronzest
rosmarin
Gör så här: Blanda i ett highball-glas med is och garnera med rosmarin och citronzest.