Frittata med parmesan, brynt smör och fänkål
24 feb, 2020
AvRedaktionen
Den perfekta lunch- eller brunchrätten! Bjud på frittata med parmesan och brynt smör. Garnera med fänkålsvippor och servera gärna med sallad och gott bröd.
Annons
4–6 portioner
Du behöver:
80 g osaltat smör
1 stor purjolök
130 g fina små fänkålsstånd
12 ägg
1/2 dl mellangrädde
70 g finriven parmesan
Salt och svartpeppar
Garnering:
Fänkålsvippor
Till servering:
Grönsallad
Gott bröd
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Värm upp en stor ugnstålig gjutjärnspanna, 25–27 cm i diameter, med hög kant, på en spisplatta.
- Skär smöret kuber och värm i pannan tills det skummar och får fin nötbrun färg, det tar ca 2–3 minuter.
- Slå sedan över smöret i en liten skål.
- Skölj och skär purjon i tjocka skivor.
- Ansa fänkålen och skär i tunna skivor, spara vipporna.
- Stek purjo och fänkål i stekpannan i 2 msk av det brynta smöret.
- Stek i 1 minut tills grönsakerna mjuknar.
- Sätt på ett lock och stek vidare i ca 4–5 minuter, rör om då och då, och stek tills löken och fänkålen börjar karamelliseras i kanterna.
- Vispa upp ägg och grädde i en stor skål.
- Blanda ner ⅔ av den finrivna parmesanen och resterande brynt smör i äggblandningen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Vispa ihop till en smet och slå den över grönsakerna i stekpannan.
- Grädda i ugnen tills frittatan blir fluffig och får en gyllene yta, det tar 15–17 minuter.
- Salta och peppra och garnera med fänkålsvippor och servera gärna med en sallad och gott bröd.
Av: Lisa Featherby
Foto: William Meppem/So Photo Agency
LÄS MER:
Västerbottensfrittata med rökt lax och löjrom
Annons