Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Frittata med parmesan, brynt smör och fänkål

24 feb, 2020
AvRedaktionen
Recept på frittata med parmesan, brynt smör och fänkål
Den perfekta lunch- eller brunchrätten! Bjud på frittata med parmesan och brynt smör. Garnera med fänkålsvippor och servera gärna med sallad och gott bröd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4–6 portioner

Du behöver:

80 g osaltat smör

1 stor purjolök

130 g fina små fänkålsstånd

12 ägg

1/2 dl mellangrädde

70 g finriven parmesan

Salt och svartpeppar

Garnering:

Fänkålsvippor

Till servering:

Grönsallad

Gott bröd

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Värm upp en stor ugnstålig gjutjärnspanna, 25–27 cm i diameter, med hög kant, på en spisplatta.
  3. Skär smöret kuber och värm i pannan tills det skummar och får fin nötbrun färg, det tar ca 2–3 minuter.
  4. Slå sedan över smöret i en liten skål.
  5. Skölj och skär purjon i tjocka skivor.
  6. Ansa fänkålen och skär i tunna skivor, spara vipporna.
  7. Stek purjo och fänkål i stekpannan i 2 msk av det brynta smöret.
  8. Stek i 1 minut tills grönsakerna mjuknar.
  9. Sätt på ett lock och stek vidare i ca 4–5 minuter, rör om då och då, och stek tills löken och fänkålen börjar karamelliseras i kanterna.
  10. Vispa upp ägg och grädde i en stor skål.
  11. Blanda ner ⅔ av den finrivna parmesanen och resterande brynt smör i äggblandningen.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Vispa ihop till en smet och slå den över grönsakerna i stekpannan.
  14. Grädda i ugnen tills frittatan blir fluffig och får en gyllene yta, det tar 15–17 minuter.
  15. Salta och peppra och garnera med fänkålsvippor och servera gärna med en sallad och gott bröd.
Recept på frittata med parmesan, brynt smör och fänkål
Frittata med parmesan, brynt smör och fänkål.

Av: Lisa Featherby

Foto: William Meppem/So Photo Agency

LÄS MER:

Västerbottensfrittata med rökt lax och löjrom

Frittata med rödbetor, fetaost och dill

Bjud på frittata med bacon, chèvre och spenat

Annons