Fröknäcke med hummus och fetaostkräm
Fröknäcke:
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
1 ½ dl majsmjöl
3 msk rapsolja
1 ¾ dl kokhett vatten
Garnering:
1 msk flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 150°. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt olja och vatten. Rör om ordentligt och låt frösmeten svälla i ca 20 minuter. Bred ut frösmeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö flingsalt över. Grädda knäcket mitt i ugnen ca 75 minuter. Låt svalna helt, bryt det i bitar och förvara i en lufttät burk.
Hummus och fetaostkräm:
Hummus:
4 personer
Du behöver:
1 burk kokta kikärter (400 g)
1 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk vatten
½ msk pressad citron
2 krm salt
2 krm spiskummin
1 krm mald koriander
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Mixa kikärtor med tahini, vitlök, olivolja, vatten, citron, salt, spiskummin, koriander och svartpeppar till en slät smet. Förvara i kyl fram till servering.
Fetaostkräm:
4 personer
Du behöver:
150 g fetaost
½ dl turkisk lättyoghurt
1 tsk olivolja
1 krm salt
1 msk torkad mynta
Gör så här:
Mosa alla ingredienser med en gaffel till en nästan slät kräm. Låt stå kallt minst 1 timme före servering.
Recept: Jennie Benjaminsson
Foto: Katja Ragnstam