Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Frösur

05 feb, 2015
AvCassandra Lindblom
Ett perfekt och nyttigt surdegsbröd med otroligt god smak. Perfekt till frukost!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Frösur.
Frösur.

(3 st)

Du behöver:

150 g grovt rågmjöl (ca 2 1⁄2 dl)

300 g blandade frön (ca 2 dl)

1 200 g vetemjöl special (ca 20 dl)

150 g fint rågmjöl (ca 2 1⁄2 dl)

1 000 g vatten (1 liter)

175 g rågsurdeg (ca 1 3⁄4 dl)

125 g vetesurdeg (ca 1 1⁄4 dl)

50 g honung (ca 1/3 dl)

30 g salt (ca 1 1⁄2 msk)

200 g vatten (ca 2 dl)

Gör så här:

Bred ut det grova rågmjölet på en plåt och rosta det gyllenbrunt i 200° i 15–20 minuter, rör om lite då och då och kolla noga så att det inte blir bränt. Rosta sedan fröna utbredda på en plåt i cirka 5 minuter. Ställ åt sidan.

Blanda ihop alla mjölsorter med 1 liter vatten, båda surdegarna samt honungen och arbeta ihop i degblandaren i 5 minuter på låg hastighet och 3 minuter på hög hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 3–4 minuter. Tillsätt sedan 200 g vatten lite i taget, och till sist de rostade fröna och arbeta ihop till en jämn deg. Lägg degen i oljad back och låt jäsa i cirka 3 timmar.

Stöt ihop degen två gånger under tiden. Forma sedan degen till 3 bröd som läggs på plåt. Täck över och jäs i kyl över natten eller ett par timmar i rumstemperatur. Värm ugnen till 250°, sätt in bröden och spraya gärna in lite vatten. Stäng ugnsluckan genast och sänk till 230°. Grädda bröden i 25 minuter.

Annons