Så gör du din egen frozen yogurt!
Frozen yogurt – Froyo – har snarlik smak och konsistens som mjukglass – fast nyttigare!
Froyo har snarlik konsistens och smak som mjukglass, men gjord på just yoghurt och därför utlovas den att vara lite nyttigare. Var och vart annat hörn i New York har en Froyo bar, och det återfinns nu på fler och fler ställen även i Sverige. Vi frågade vår före dett bloggare Linnéa Johansson som bor i New York (numera bloggar hon här) om recept som man kan göra hemma. Hon har experimenterat hemma i köket och efter många misslyckade försök kom hon fram till det ultimata receptet!
Allt du behöver för att göra froyo, är yoghurt, bär och honung.
4 dl grekisk yogurt
1 dl frusna bär, som blåbär eller björnbär
3 msk flytande honung
1. Blanda yoghurten och honungen med en mixerstav eller en mixer med knivtillsats i ca 3 minuter. Smaka av så den är söt nog.
2. Häll i de frusna bären, och mixa i någon minut så yoghurten tar smak av bären.
3. Lägg i en frystålig form. Frys i ca 1-2 timmar, kolla efter 1 timme. Ta ut, låt frosta av i minst 10 minuter och ät.
Receptet är från Linnéa Johansson, du hittar hennes blogg här!
Tips och tricks att tänka på.
1. Låt alltid yoghurten rinna av innan du använder den, du vill ha en yogurt med så lite vätska i som möjligt. Vätskan gör den nämligen isig. Lättaste sättet att göra detta på är att lägga yoghurten i ett vanligt kaffefilter i en sil, och låta det rinna av i några timmar över en skål. Rekommenderar 4 timmar.
2. Frys bären först. Jag vet faktiskt inte varför detta fungerar, men det gör det. Om du fryser bären först blir det mindre isigt.
3. Blanda i en mixer med knivtillsatts. Yoghurt, bär och honungsblandningen måste vara väl blandad och om du inte är lika stark som super woman så kan du helt enkelt inte vispa så snabbt så använd en mixer eller elvisp.
4. Låt din froyo frosta av i ca 15 minuter innan du ätter den, och den smakar bäst om du äter samma dag.