Frukostfrallor med äpple och kardemumma
12 jul, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
Är det bröd eller är det bulle? Det får du bestämma efter du bakat dessa oemotståndliga frukostfrallor med äpple och kardemumma!
Annons
Frukostfrallor med äpple och kardemumma
Äpplen i degen ger bullarna en saftig smula i flera dagar – om de nu inte går åt direkt, förstås. Risken finns!
10 stycken
Annons
Du behöver:
25 g jäst
3 dl vatten
100 g naturell yoghurt
2 äpplen
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk krossad kardemumma
100 g (ca 1 2/3 dl) fullkornsdinkelmjöl
375 g (ca 6 ¼ dl) vetemjöl
Gör så här:
- Rör ut jästen i ljummet vatten i en stor skål och rör ner yoghurt.
- Skala äpplena, ta bort kärnhuset, och skär äpplena i små tärningar. Rör ner äppeltärningar, honung, salt, kardemumma och dinkelmjöl i degen tills den är slät, och låt den vila på köksbordet i cirka 15 minuter.
- Rör ner vetemjölet i degen, lite i taget, och knåda degen väl, gärna i maskin. Degen ska vara lite kladdig. Låt den jäsa 1 timme i rumstemperatur under en fuktig kökshandduk.
- Vänd ut degen på mjölat bord och dela den i 10 bitar. Forma degen till bullar, utan att slå ut luften.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°. Baka bullarna i 5 minuter, sänk temperaturen till 225° och grädda dem i ytterligare 10–15 minuter tills de är gyllene.
Foto: Betina Hastoft
Annons