Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fruktflan med vaniljkräm

25 okt, 2017
AvRedaktionen
Krispiga fruktflan med vaniljkräm av Tareq Taylor. Om du inte vill göra egen vaniljkräm 
kan du köpa färdig – det blir nästan lika gott.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fruktflan med vaniljkräm.
Fruktflan med vaniljkräm.

4 små flan eller 1 stort

Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl

Deg:

100 g kylskåpskallt smör

1 stort ägg

200 g (ca 3 1/3 dl) vetemjöl

1 krm salt

50 g (drygt 1/2 dl) strösocker

Vaniljkräm:

2 dl mjölk (3 %)

1 msk strösocker

1 tsk vaniljpulver

2 äggulor

1 tsk maizena majsstärkelse

Fyllning:

2 msk aprikosmarmelad

färska bär, t ex hallon, aprikos, jordgubbar, röda vinbär och banan

Gör så här:

Koka upp 1 1/2 dl av mjölken till vaniljkrämen med socker och vaniljpulver i en kastrull. Blanda resten av mjölken med äggulor och maizena till en klumpfri smet i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen i den varma mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills den första bubblan syns. Ta av från värmen och låt såsen svalna.

Annons

Skär smöret i tärningar. Vispa upp ägget. Mixa mjöl, salt, socker och smör i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen på köksbänken och knåda ihop den lätt så att den hänger samman. Tryck ut degen till cirka 5 mm tjocklek i fyra små formar (eller i en enda springform) och låt formarna/formen stå i kylen i cirka 30 minuter eller i frysen i cirka 10 minuter.

Värm ugnen till 200°. Nagga degen med en gaffel och grädda i 8–10 minuter tills botten är gyllenbrun. Låt svalna. Värm under tiden aprikosmarmeladen i en kastrull. Klicka ut lite vaniljkräm på botten av varje form. Lägg ut frukt och bär på krämen och pensla aprikosmarmelad på bären. Ställ in flanen i kylen där kan de stå, i väntan på servering, till nästa dag.

Ur ”Mat som gör gott” (Bonnier fakta) av Tareq Taylor
Foto: Peter Carlsson

Annons