Fruktflan med vaniljkräm
4 små flan eller 1 stort
Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl
Deg:
100 g kylskåpskallt smör
1 stort ägg
200 g (ca 3 1/3 dl) vetemjöl
1 krm salt
50 g (drygt 1/2 dl) strösocker
Vaniljkräm:
2 dl mjölk (3 %)
1 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 äggulor
1 tsk maizena majsstärkelse
Fyllning:
2 msk aprikosmarmelad
färska bär, t ex hallon, aprikos, jordgubbar, röda vinbär och banan
Gör så här:
Koka upp 1 1/2 dl av mjölken till vaniljkrämen med socker och vaniljpulver i en kastrull. Blanda resten av mjölken med äggulor och maizena till en klumpfri smet i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen i den varma mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills den första bubblan syns. Ta av från värmen och låt såsen svalna.
Skär smöret i tärningar. Vispa upp ägget. Mixa mjöl, salt, socker och smör i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen på köksbänken och knåda ihop den lätt så att den hänger samman. Tryck ut degen till cirka 5 mm tjocklek i fyra små formar (eller i en enda springform) och låt formarna/formen stå i kylen i cirka 30 minuter eller i frysen i cirka 10 minuter.
Värm ugnen till 200°. Nagga degen med en gaffel och grädda i 8–10 minuter tills botten är gyllenbrun. Låt svalna. Värm under tiden aprikosmarmeladen i en kastrull. Klicka ut lite vaniljkräm på botten av varje form. Lägg ut frukt och bär på krämen och pensla aprikosmarmelad på bären. Ställ in flanen i kylen där kan de stå, i väntan på servering, till nästa dag.
Ur ”Mat som gör gott” (Bonnier fakta) av Tareq Taylor
Foto: Peter Carlsson