Fruktkaka med konjak och färskostkräm
16 dec, 2019
AvRedaktionen
Kakan som garanterat gör succé på vinterfesterna! Fruktkakan med konjak och färskostkräm är en julig efterrätt – full av smak.
Annons
8 bitar
Fruktkaka med konjak:
200 g mjukt smör
2 dl farinsocker
3 ägg
1 dl osaltade pistaschmandlar
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl torkade bär, gärna blåbär eller tranbär
½ ekologisk apelsin, skalet
50 g hackad mörk choklad
2 msk konjak
Färskostskräm:
200 g naturell färskost
25 g mjukt smör
2 dl florsocker
Garnering:
Mandelflagor
Guldströssel
Kanderat, hackat apelsinskal
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Vispa ihop smör och farin med elvisp.
- Vispa ner äggen ett i taget.
- Hacka pistaschmandlarna och rör ner i skålen tillsammans med mjöl, vaniljsocker, bakpulver, bär, finrivet apelsinskal, hackad choklad och konjak.
- Blanda till en slät smet.
- Klä en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Häll ner smeten och grädda i ugnen i ca 40 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt svalna.
- Rör ihop ingredienserna till färskostskrämen.
- Bre krämen över den avsvalnade kakan.
- Strö mandelflagor, strössel och kanderat apelsinskal över kakan och servera.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
LÄS MER:
Festlig julskinkesallad med rödbetor
Annons