Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fruktkaka med konjak och färskostkräm

16 dec, 2019
AvRedaktionen
Fruktkaka med konjak och färskostkräm
Kakan som garanterat gör succé på vinterfesterna! Fruktkakan med konjak och färskostkräm är en julig efterrätt – full av smak.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 bitar

Fruktkaka med konjak:

200 g mjukt smör

2 dl farinsocker

3 ägg

1 dl osaltade pistaschmandlar

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 dl torkade bär, gärna blåbär eller tranbär

½ ekologisk apelsin, skalet

50 g hackad mörk choklad

2 msk konjak

Färskostskräm:

200 g naturell färskost

25 g mjukt smör

2 dl florsocker

Garnering:

Mandelflagor

Guldströssel

Kanderat, hackat apelsinskal

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Vispa ihop smör och farin med elvisp.
  3. Vispa ner äggen ett i taget.
  4. Hacka pistaschmandlarna och rör ner i skålen tillsammans med mjöl, vaniljsocker, bakpulver, bär, finrivet apelsinskal, hackad choklad och konjak.
  5. Blanda till en slät smet.
  6. Klä en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  7. Häll ner smeten och grädda i ugnen i ca 40 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt svalna.
  8. Rör ihop ingredienserna till färskostskrämen.
  9. Bre krämen över den avsvalnade kakan.
  10. Strö mandelflagor, strössel och kanderat apelsinskal över kakan och servera.
Recept på fruktkaka med konjak och färskostkräm
Fruktkaka med konjak och färskostkräm.

Av: Sanna Kekäläinen

Foto: Fabian Björk

LÄS MER:

Festlig julskinkesallad med rödbetor

Bjud på karamelliserade äpplen med pepparkakssmulor

Krispig bruschetta med syrlig ricottakräm och fikon

Annons