Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fullkornspastasallad med selleri, bondbönor, zucchini och mozzarella

15 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
En matig pastasallad är perfekt som lunch eller på en buffé. Här har vi använt fullkornspasta, selleri, bondbönor, zucchini och mozzarella.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pastasallad.
Pastasallad.

4–6 personer

Tid: 40 minuter

Tips! Vi använde ett italienskt träredskap, en ”gnocchiplatta”, för att forma pastan. De kan köpas i välsorterade köksbutiker, annars går det bra att använda en gaffel. Får du inte tag på bondbönor kan du ta 150 g sugarsnaps i stället.

Du behöver:

ca 700 gram fullkornspasta

1 ask körsbärstomater

1 rödlök

4 blekselleristjälkar

1/2 medelstor zucchini

300 g bondbönor (kokta)

1 romansalladshuvud

1/2 kruka basilika

2 påsar minimozzarella

Dressing:

4 msk rödvinsvinäger

1/2 dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

gärna 1 matsked torkade örtkryddor

Till servering:

bröd och ev lufttorkad skinka

Annons

Gör så här:

Rulla pastadegen till smala rullar, ca 1 cm tjocka. Skär dem i 0,5 cm breda bitar. Använd gnocchiplattan och dra degbiten längs med, och forma till en liten räfflad rulle. (Gör annars ett räfflat mönster på bitarna med hjälp av en gaffel.) Lägg ut dem på en mjölad bänk tills de ska kokas.

Koka pastan al dente i rikligt med lättsaltat vatten, 6–8 minuter. Låt rinna av i durkslag, och spola med kallt vatten.

Dela tomaterna i halvor, finstrimla löken, sellerin och zucchinin, och lägg i en stor skål tillsammans med de kokta bondbönorna. Riv romansalladen och basilikan över.

Blanda pastan med grönsakerna och mozzarellan. Vispa samman dressingen och häll över. Blanda ordentligt. Servera med ett gott bröd, och gärna också några skivor lufttorkad skinka.

Annons