Fullkornspastasallad med selleri, bondbönor, zucchini och mozzarella
4–6 personer
Tid: 40 minuter
Tips! Vi använde ett italienskt träredskap, en ”gnocchiplatta”, för att forma pastan. De kan köpas i välsorterade köksbutiker, annars går det bra att använda en gaffel. Får du inte tag på bondbönor kan du ta 150 g sugarsnaps i stället.
Du behöver:
ca 700 gram fullkornspasta
1 ask körsbärstomater
1 rödlök
4 blekselleristjälkar
1/2 medelstor zucchini
300 g bondbönor (kokta)
1 romansalladshuvud
1/2 kruka basilika
2 påsar minimozzarella
Dressing:
4 msk rödvinsvinäger
1/2 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
gärna 1 matsked torkade örtkryddor
Till servering:
bröd och ev lufttorkad skinka
Gör så här:
Rulla pastadegen till smala rullar, ca 1 cm tjocka. Skär dem i 0,5 cm breda bitar. Använd gnocchiplattan och dra degbiten längs med, och forma till en liten räfflad rulle. (Gör annars ett räfflat mönster på bitarna med hjälp av en gaffel.) Lägg ut dem på en mjölad bänk tills de ska kokas.
Koka pastan al dente i rikligt med lättsaltat vatten, 6–8 minuter. Låt rinna av i durkslag, och spola med kallt vatten.
Dela tomaterna i halvor, finstrimla löken, sellerin och zucchinin, och lägg i en stor skål tillsammans med de kokta bondbönorna. Riv romansalladen och basilikan över.
Blanda pastan med grönsakerna och mozzarellan. Vispa samman dressingen och häll över. Blanda ordentligt. Servera med ett gott bröd, och gärna också några skivor lufttorkad skinka.