Gabriel Jonsson är Sveriges Mästerkock 2019!
Gabriel Jonsson
Ålder: 31 år.
Bor: Gotland.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Yrke: Byggkonsult.
Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2019 och med kokboken ”Från skog till bord” (Bonnier Fakta).
Instagram: @ettgottland
YouTube: Ett Gott Land
Stort grattis till titeln Sveriges Mästerkock 2019! Hur känns det?
– Tack så mycket! Det är så otroligt roligt och skönt att det äntligen får redovisas.
Hur upplevde du finalen?
– Det var en väldigt spännande och nervös dag, men jag tycker ändå att det var en av de absolut roligaste tävlingarna. Jag försökte njuta av stunden!
Vad har du för planer för framtiden?
– Jag har en nystartad YouTube-kanal samt tittar på att starta en matstudio på Gotland.
Berätta lite mer om din nya kokbok.
– Boken med namnet ”Från skog till bord” är en viltbok enligt säsong, uppdelad i höst, vinter, vår och sommar. Huvudråvarorna kommer från den svenska skogen eller våra vattendrag och kompletteras med odlade grönsaker. På slutet finns även ett tillbehörskapitel som innehållet såser m.m.
Har du någon förebild i köket?
– Vi har många kända och duktiga kockar i Sverige, men Tommy Myllymäki är roligt bra.
Vilket är ditt bästa matlagningstips?
– Låt matlagningen ta tid! Laga inte mat under tidspress.
När började ditt matlagningsintresse?
– När jag var väldigt liten. Jag tittade hellre på matprogram än barnprogram.
Vilket är ditt bästa matminne?
– Vid en eld ute på fjället tillsammans med vänner och nyfångad röding.
Har du någon paradrätt?
– Biff, pommes, bea och en tomatsallad.
Om du får oväntat besök, vad bjuder du på då?
– Pasta!
Har du någon favoritkrydda?
– Sardellkräm.
Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Ägg och smör.
Finns det något som du själv inte skulle äta?
– Nej, jag gillar att testa nya saker.
Vad får man inte missa på Gotland?
– Min matstudio!
Recept från Gabriels kokbok
Är du sugen att testa några av maträtterna som är med i Gabriel Jonssons kokbok? Här är tre lättlagade recept, som passar perfekt att sätta ihop till en härlig helgmeny.
Omvänd toast Skagen med kräftor
– Det här är en variant på en klassisk toast Skagen. Personligen tycker jag att det är för mycket bröd i den klassiska versionen, och att brödet snabbt tappar sin textur när det toppas med skagenröran. Då är det här lösningen, berättar Gabriel.
Till receptet >>
Tryffelrisotto
– Det här receptet kan du smaksätta precis som du själv önskar. Varför inte med ramslök på våren eller sparris under sommaren?
Till receptet >>
Världens enklaste äppelpaj
– Matlagning ska inte vara för komplicerat tycker jag. Den här pajen är bland de enklaste och godaste desserter du kan göra, och den blir god med alla sorters äpplen.
Till receptet >>
Alla vinnare av Sveriges Mästerkock:
2018: Erik Hammar
2017: Klara Lind
2016: Catarina König
2015: Sandra Mastio
2014: Amir Kheirmand
2013: Jennie Walldén
2012: Sigrid Bárány
2011: Louise Johansson