Galet god comfort food
Högrev brässerad i svagdricka och enbär med syltade tranbär
4 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
1 kg högrev
2 gula lökar
2 morötter
2 msk smör eller margarin
6 dl svagdricka
10 enbär
1 lagerblad
1 köttbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 tsk majsstärkelse (maizena)
flingsalt och peppar
ev. svartvinbärsgelé
syltade tranbär:
1/2 dl ättikssprit, 12 %
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 kanelstång
5 hela nejlikor
2 dl frysta tranbär
till servering:
Potatispuré och gröna bönor
Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i hälften av matfettet.
Skala och tärna lök och morötter. Fräs dem i matfettet i en stor kastrull tills de får fin färg. Tillsätt svagdricka, enbär, lagerblad och buljongtärning. Lägg i köttet och tillsätt vatten så att köttet nästan täcks. Låt sjuda 2-3 timmar
Syltade tranbär: Koka upp ättikssprit, socker och vatten med kanelstång och nejlikor och lägg sedan i tranbären. Låt koka upp och dra sedan kastrullen från plattan och låt stå minst 1 timme.
Lyft upp köttet och rulla in det i smörpapper så länge. Sila av grönsaker och kryddor från buljongen och koka ner buljongen till hälften. Tillsätt grädden, koka yttrligare ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utblandat med lite vatten. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt gelé
Skär köttet i skivor och värm eventuellt upp det försiktigt i ugnen om det svalnat för mycket. Servera med varm gräddsås, syltade tranbär, potatispuré och kokta gröna bönor.