Galette med äpple är bloggarnas favorit i höst – så gör du din egen!
Höst och (äntligen!) dags för mysiga hemmakvällar med tända ljus och varma drycker. Dessutom är det ju äppelsäsong just nu. Och som bekant, är äpple en klassisk och väldigt omtyckt ingrediens i bakning.
Både ELLEs Elsa Billgren och ELLE Decorations Johanna Bradford har på sistone bloggat om hur sugna de är på att baka med frukt. Särskilt sugna är de på att sno ihop en galette!
En galette är ett franskt samlingsnamn på en mängd olika typer av bakverk. Det kan vara en form av crepe, en kaka eller som i fallet nedan – en äppelkaka.
Glöggkryddad äpplegalette (receptet är lånat från ELLE Mat och Vin)
1 pajdeg, köpt eller hemgjord
2 syrliga äpple
3 msk torkade tranbär
1/2 påse glögg kryddor
1 dl rödvin
1/2 citron, saften av
1/2 dl socker
1 ägg
extra socker till ganering
Här läser du allt om hur man gör!
Galette med äpplen & mandelkräm (receptet hittar du hos Tidningen Hembakat)
Pajdeg
150 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula
Mandelkräm
250 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg
Fyllning
2–3 äpplen
1 tsk mald kanel
1 msk strösocker
Här läser du allt om hur man gör!
Foto Pinterest